SAVJETI

Da uvijek bude uredno: Sklonite ovih 10 stvari i vidjet ćete veliku promjenu u svom domu

Predmeti koji nemaju svoje mjesto u ladicama ili ormarićima generatori su osnovnog nereda u kućama

Ljepši izgled doma. Društvene mreže

Z. K.

8.8.2024

Neke česte greške u uređenju mogu odavati utisak neurednosti, što nikako ne želite. Slavna Marta Stjuart i njen tim otkrili su 10 najčešćih načina na koji možete u svom domu stvoriti pogrešan utisak, pokvariti životni prostor i dobiti potpuno neželjeni efekat. 

Previše različitih dezena

Upečatljivi printovi i dezeni svakako su način na koji možete na svoj dom staviti "lični pečat", ali ako odaberete više različitih dezena možete lako dobiti utisak pretrpanog prostora. Stručnjaci za dizajn enterijera savjetuju da kombinujete nijansu s nekim od bojama dezena, radije nego dva dezena.

Žice i kablovi na vidljivom mjestu

Iako ponekad to može biti teško izbjeći, žice i kablovi na vidljivom mjestu stvorit će utisak nereda. Podne utičnice, kutije za kablove i nosači za TV iza kojih se mogu skriti ili složiti kablovi, mogu biti dio rješenja. Ako ne možete koristiti ove načine, onda ispod televizora nikako ne stavljajte namještaj "otvorenog tipa". Umjesto polica, neka budu ormarići.

Predmeti nemaju svoje mjesto za čuvanje

Predmeti koji nemaju svoje mjesto u ladicama ili ormarićima generatori su osnovnog nereda u kućama. Čim nešto dobijete ili kupite, odmah znajte gdje će biti mjesto za čuvanje tog predmeta i nakon korištenja ga odmah tamo i spremajte. Jednom kad steknete ovu naviku, primjetit ćete kako po kući više ne stoje stvari po svim površinama. Ako imate previše stvari, a premalo ormarića, tu će vam pomoći razne ukrasne kutije ili korpe.

Previše dekorativnih jastuka

Dekorativni jastuci mogu biti odličan vizuelni detalj na kauču ili krevetu za spavanje, ali ako preterate s njihovim brojem to naprosto ne može izgledati dobro. Odaberite samo one koji naviše odgovaraju vašem cjelokupnom enterijeru kako biste mogli da ih koristite u raznim prostorijama i tako povremeno "osvježite" izgled prostorije. Jer, ako odaberete šest jastučića za krevet, mogli biste dobiti samo - nered.

Puno stvari na policama

Iako im je primarna funkcija čuvanje, zidne police nikako ne bi smjele da budu prenatrpane. Stilizovanje vaših polica ličnim uspomenama, retro detaljima i drugim sitnicama može izgledati zanimljivo, ali ako pretjerate - polica će izgledati samo skučeno i zauzeto. Pažljivo odaberite predmete koji će krasiti vaše police, i ostavite im dovoljno "zraka".

Nenamješten krevet

Jutarnje namještanje kreveta znak je ustajanja na "pravu nogu". Psiholozi će se složiti da je ovakav produktivan početak važan za uspješan dan, a stručnjaci za enterijere podržat će ih iz svog ugla. Nenamješten krevet sobi daje neugledan izgled, čak i ako je ostatak prostora uređen s ukusom i bez suvišnog nereda. Neka vam zatezanje posteljine bude prva radnja ujutro.

Zakrčen hodnik

Vaš ulaz može postaviti "ton" cijelom domu, zato je najbolje u ovom prostoru pristupiti pod parolom "manje je više". U hodnik stavite samo funkcionalna rješenja poput visokih ormara s puno prostora za skladištenje i veliki cipelarnik. Vodite računa o tome da su sve cipele uvijek u njemu i da su vrata zatvorena.

Pretrpane radne površine

Mali kućni aparati, posude za hranu i slične stvari lako mogu ispuniti radnu površinu ako se ne uklanjaju. Znamo da ih ima puno i svaki ima svoju namjenu, ali na samoj radnoj površini treba ostati samo onaj aparat koji se svakodnevno koristi, kao što je aparat za kafu.

Previše slika i dekoracija na zidu

Zidne dekoracije odličan su način za isticanje sopstvene ličnosti ili stila koji vam se sviđa, ali ni ovde ne biste smjeli da pretjerate. Zid pun slika rijetko može izlegati dobro, naročito ako su slike pune boja i dezena. Ako već želite da ih stavite više, neka to bude najveća prostorija u vašem domu, iako će dizajneri prije savjetovati jednu veliku sliku nego više malih. Osim što su elegantnije, prostor će djelovati veći i uredniji, u odnosu na mnoštvo malih ramova.

Previše namještaja

Dobro izmjerite veličinu i osmotrite oblik prostorije prije nego što je napunite namještajem. Krenite s onim što je neizbježno imati u toj prostoriji, a ormariće ili bočne stolove kojima biste zapravo samo popunili zid, pokušate da izbegnete. Prostorija s puno namještaja češće će izlgedati neuredno nego uredno, pogotovo ako u njoj među svim tim namještajem ostanu uski prolazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.