KORISNO

Zaštita od bakterija: Ovo su neka od pravila za pranje veša

Pranje na niskim temperaturama od 30 ili 40 stepeni ubija samo šest posto grinja

Pranje veša. Facebook

Z. K.

20.8.2024

Veš-mašina u prosjeku sadrži više od 100 miliona bakterija ešerihije koli, a upravo ju je zbog toga potrebno redovno čistiti

Ako se želite riješiti grinja ili izmeta sitnih buba, posteljinu, peškire i stolnjake perite na visokim temperaturama. Isto važi i za dječiju odjeću i donji veš. Pranje veša na niskim temperaturama smanjuje potrošnju energije, ali može naškoditi vašem zdravlju, jer nije dovoljno jako da ubije sve bakterije.

Pranje na niskim temperaturama od 30 ili 40 stepeni ubija samo šest posto grinja, u poređenju sa 100 procenata na 60 stepeni, a to je posebno loše za alergičare, upozoravaju stručnjaci.

Jedini način za iskorjenjivanje bakterija, virusa i grinja je pranje veša na temperaturama višim od 40 stepeni i u kombinaciji s deterdžentom koji sadrži izbjeljivač. Ako veš perete na nižim temperaturama, svakako upotrijebite dezinfekciono sredstvo uz deterdžent, naročito dok perete odjeću male djece.

Iako je većina ljudi otporna na takve infekcije, za one sa smanjenim imunitetom, poput starijih i bolesnih, to može uzrokovati probleme.

Skoro 83 posto bakterija kao što su stafilokok i ešerihija nalazi se na donjem vešu. Zato ga perite posebno, ili u kombinaciji s peškirima i čaršafima, i to na visokim temperaturama kako biste uništili sve bakterije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.