Led u hladnjacima i zamrzivačima najčešće nastaje zbog prekomjerne vlage i nepravilnog skladištenja namirnica.
Ključ za sprečavanje ovog problema leži u pravilnom pakiranju hrane i održavanju optimalnih uvjeta unutar uređaja. Svi proizvodi, posebno oni u vrećicama, trebali bi biti dobro zatvoreni kako bi se smanjila količina vlage koja pridonosi stvaranju leda.
Iako moderni hladnjaci i zamrzivači često dolaze s no frost tehnologijom, mnogi stariji modeli još zahtijevaju redovno odmrzavanje kako bi se spriječilo nakupljanje leda.
Prvi korak u rješavanju ovog problema je potpuno čišćenje i odmrzavanje uređaja. Nakon što uklonite led, važno je temeljito osušiti sve unutrašnje površine.
Jedan praktičan savjet koji može pomoći u sprečavanju stvaranja novog leda je nanošenje tankog sloja ulja na stranice hladnjaka i zamrzivača. Ulje stvara zaštitni sloj koji otežava stvaranje leda na površini. Tako unutrašnjost uređaja ostaje suha, a potreba za čestim odmrzavanjem se smanjuje.
Ako se led i dalje stvara u ovim uređajima, provjerite jesu li brtve vrate ispravne, odnosno provjerite je li guma na vratima u dobrom stanju. Važno je napomenuti da zamrzivač ne bismo trebali često otvarati jer tako ulazi topli zrak, uzrokujući kondenzaciju, a samim time i stvaranje leda, a uvjerite se i da zamrzivač nije pretrpan jer zrak tako ne može slobodno kružiti, što također dovodi do stvaranja leda.