LJUBIMCI

Neobično ponašanje mačaka: Znate li šta ono znači

Saznajte je li to normalno ili je razlog za zabrinutost

Mačke nekad šalju znakove upozorenja. Printscreen/Krenizdravo

E. Ag.

10.2.2023

Zašto mačke ponekad iznenada ugrizu ili ogrebu osobu koja ih mazi?

Čini se da ste propustili znakove upozorenja koje vam je mačka slala i završili ste s ogrebotinom ili ugrizom na ruci.

Prema “Cat Sense” autora Dr. Džona Bredšoua (John Bradshaw), znakovi na koje biste trebali obratiti pažnju ako ne želite završiti s ozljedom su: snažno mahanje repom, spljoštene uši, proširenje zjenica i napeti mišići.

Bredšou također primjećuje da većina mačaka voli kada ih milujete po glavi, a samo jedna od 10 mačaka voli da je pomilujete po trbuhu ili oko repa.

Namjerno ruše predmete

Dok su neki psi nespretni, većina mačaka namjerno ruši predmete koje imate na stolu ili policama (šoljice, knjige, vaza), a sve to čine samo da bi dobile pažnju vlasnika.

Zašto vole kutije

Prema istraživanju provedenom na Veterinarskom fakultetu u Utrehtu, neke mačke se skrivaju u kutijama jer je to njihov način da smanje kratkoročni stres.

Mačke žude za zaštitom, a kutija je savršeno mjesto za posmatranje svoje okoline.

Vole se sakrivati u kutije. Printscreen/Krenizdravo

Usporeno trepću očima

Iako su mačke majstori u prikrivanju osjećaja, one pokušavaju pokazati naklonost prema vlasnicima tako da polako trepću očima. Neki nazivaju ovakvo treptanje i „mačijim poljupcima“.

Ova gesta je mačiji način da vam kaže: “Ja te volim i ja ti vjerujem.” Sljedeći put kada primijetite da vam mačka daje ovakve signale, pokušajte uzvratiti ljubav na način da joj pošaljete jedan „mačiji poljubac“.

Vole laptope i računare

Hodanje preko tastature vašeg računala i napadanje zaslona može biti najjednostavniji način da vaš mačiji prijatelj dobije vašu pažnju.

Ako vaša mačka ipak ne traži pažnju, onda su razlozi sljedeći - mačke vole toplotu računara, tastature im pružaju zanimljiv osjećaj ispod šapa, intrigantno im je gledanje u ekran računara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.