ZANIMLJIVO

Ovo su razlozi zašto jazavičar ne voli kišu

Mnogi psi bi radije ostali na toplom nego da gacaju po mokroj travi

Vole svoju rutinu i udobnost. bil-jac.com

Z. K.

7.8.2024

Ne možemo kriviti jazavičare što mrze kišu po kojoj nije uvijek zabavno hodati, a njihov prezir prema vlazi i barama nije jedinstven samo za ovu rasu. Mnogi psi bi radije ostali na toplom nego da gacaju po mokroj travi, ali satisfakciju dobiju čim im vlasnik obriše šape.

Ipak, postoji nekoliko razloga zašto baš jazavičari mrze kišu: neki su neizbježni i teško se rješavaju, ali ima savjeta kako da im iskustvo na kiši postane manje stresno. Ovo su mogući razlozi koji su jazavičarima "ogadili" kišu.

Neprijatno miriše

Psi vole svoju rutinu i udobnost, ali kiša mijenja sve: trotoar, trava i sve drugo mijenjaju izgled, i zrak također čudno miriše, iako ljudima prija. Osim toga, svaki pas, pa i jazavičar, može da poveže kišu sa pojavama koje su ga u prošlosti plašile, poput grmljavine ili sjevanja munja, i da unaprijed postane zabrinut kad god napolju pada kiša.

Jazavičarima je hladno na kiši

Malo koji čovjek voli kišu, pogotovo padavine sa temperaturama ispod 10 stepeni, a zamislite tek kako je jazavičaru koji je bos i ima tanku dlaku. To je realno objašnjenje zašto ova rasa nije tolerantna na hladnoću, uprkos njenom njemačkom porijeklu.

Ne podnose klizav teren

Klizavi trotoari su nesumnjivo razlog zašto niko ne volite kišu, pa ni vaš jazavičar. Ova rasa sklona je bolesti intervertebralnih diskova i oko 25 posto jazavičara pati od ove tegobe. Još jedna briga su povrede leđa zbog jedinstvenog oblika tijela ovog psa, pa su klizave površine veoma rizične za njega, a kiša to samo pojačava i čini jazavičara nesigurnim.

Nema iskustvo s kišom

Period između 3. i 14. sedmice života je "osetljiv period" u životu svakog psa koji se upoznaje sa novim iskustvima i ljudima i mora da nauči da prevaziđe mnoge strahove. Osim zvuka usisivača i upoznavanja osoba sa dugom kosom ili bradom, osjećaj kiše koja dobuje po šapama može izazvati neugodnost kod psa.

Razmislite o tome iz perspektive vašeg jazavičara šteneta: nedostaje mu iskustvo da shvati šta to pada na njega i da li je bezbjedan. Psi imaju snažan instinkt za preživljavanje kojim se objašnjavaju ovakve reakcije jazavičara koji u tom uzrastu ipak ne zna šta ga čeka kad osjeti kišu na glavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.