KRZNENI PRIJATELJI

Mačke ne vole zatvorena vrata: Evo zašto ih to stresira

Objašnjenje ovog ponašanja leži u evoluciji i samim vlasnicima kućnih ljubimaca, tvrde stručnjaci

Mačke će na sve načine pokušati ući. Pixabay

Dž. R.

27.8.2024

Vlasnici mačaka mogu često svoje krznene prijatelje vidjeti ispred vrata kako strpljivo sjede i čekaju, ukoliko su im odlučili iz nekog razloga uskratiti pristup prostoriji. Kada mačke vide zatvorena vrata, vrlo vjerovatno će se iznervirati i pokušati da uđu pa ih možete čuti da grebu, pokušavaju provući šape ili da uporno mjauču ispred.

Evolucijsko pitanje

Objašnjenje ovog ponašanja leži u evoluciji i samim vlasnicima kućnih ljubimaca, tvrde stručnjaci. Ipak, udio u ovome ima i mačka, odnosno njena radoznalost i strah da nešto ne propusti, tvrde stručnjaci.

Mačke su po prirodi radoznale i vole da znaju sve što se dešava na njihovoj teritoriji, uključujući dom u kome žive. Ovakva kontrola pomaže im da opstanu u divljini, ali u kući u kojoj nemaju neprijatelje i ne prijeti im nikakva opasnost može da se protumači čudnim, jer mačka ima običaj da napada vrata.

One vole da kontrolišu pristup prostorima i vitalnim osnovnim potrebama i teritoriji. To ne znači da su zle, već su vrsta koja je i grabljivac i plijen, moraju da love kako bi preživjele, ali žele da se osjećaju bezbjedno u svom okruženju. Zatvorena vrata za mačke su sve ono što ne vole, da nemaju izbora, da nemaju kontrolu i da trpe promjene.

Iako mačke ne žele nužno da budu uključene u ono što se dešava iza vrata, one žele da znaju šta se događa.

Pažnja vlasnika

Mačke uživaju u pažnji svojih vlasnika, a to ne dopuštaju zatvorena vrata. Studija iz 2017. kaže da većina mačaka više voli interakciju sa ljudima od drugih stimulansa, uključujući hranu i igračke. Ipak, one ne razumiju da su zatvorena vrata - privremena. One samo znaju da im je nedostupno mjesto kome su ranije imale pristup, gdje se osjećaju bezbjedno, vole da spavaju, dremuckaju ili jedu ili bilo šta po njih lijepo i prijatno.

Da bi se smanjila anksioznost zbog zatvorenih vrata, vlasnici treba da budu dosljedni u tome da mački od starta onemoguće pristup određenim dijelovima u domu. Dakle, ako ne želite da mačka šeta kuhinjom ili trpezarijom, nemojte blokirati pristup samo kada imate posjetioce. Ove prostorije u domu treba uvijek da im budu nedostupne.

Iako mačke često pokazuju ponašanje koje traži pažnju zbog zatvorenih vrata, one ponekad mogu da budu u pravoj nevolji. Ponašanje poput mahnitog mjaukanja, spuštene uši i šištanje ukazuju na to da je mačka uznemirena, pa je neophodno posavjetovati se sa veterinarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.