SAVJETI

Greške koje trebate izbjeći ako vam biološki sat otkucava

Prvo i osnovno – nemojte paničiti!

Ne srljajte u loše veze. Printscreen

M. Z.

11.4.2023

Prvo i osnovno – nemojte paničiti! Potpuno je razumljivo što ste zabrinuti za to da vam biološki sat otkucava i da možda nikad nećete postati majka, jer ste upravo raskinuli s momkom za koga ste mislili da je onaj pravi. Dali ste mu godine i godine svog života, a on vas je napustio zbog neke druge. S druge strane, možda su sve vaše prethodne veze bile prilično kratke i neozbiljne, zbog čega ste sada zaista u panici jer ne znate koliko imate vremena za rađanje djece, piše ''Ženski magazin''.

Život bez potomstva

Žudite za tim da budete majka i iz dana u dan imate sve manje i manje vremena da pronađete nekog s kim biste ostvarili svoje zamisli. Broj vaših plodnih jajnih ćelija opada i gotovo da možete da osjetite gorak okus života koji provodite bez potomstva. Kada biste samo mogli da zaustavite vrijeme, makar dok ne naiđe onaj pravi, zar ne? Vrijeme možda ne možete da zaustavite, kao ni otkucavanje vašeg biološkog sata, ali možete da izbjegnete ogromne greške koje su česte u ovakvim situacijama, a koje vas mogu skupo koštati.

Nemojte da se zadovoljavate nečim ispod svog prosjeka – Iako je lakše reći nego to i učiniti, zaista nije dobro da paničite i zbog toga završite s nekim u lošoj vezi, samo da biste se ostvarili kao majka. Beba je velika odgovornost i ne želite da je dobijete s bilo kim.

Nemojte ići prečicama jer silno želite bebu

Niko ne poriče da vremena imate sve manje, ali zaista nije dobro da požurujete stvari u potencijalnoj novoj vezi, iz razloga da što prije postanete majka. Sve veze imaju svoj tok i od njega zavisi kakve će uopće i biti. Ne preskačite udvaranje, sastanke, zaruke i sve druge detalje.

Ostavite se fantazija 

Sve mlade djevojke imaju u glavi sliku porodice kakva bi trebala biti. Međutim, život se rijetko odvija po našem planu i nije dobro da se grčevito držite za sliku koju ste stvorili u glavi kada ste imali 15 godina. Vaš princ na bijelom konju možda ne izgleda kao takav na prvu ruku, ali je spreman da vam pokloni cijeli svijet na dlanu. Također, i bez njega u priči uvijek možete da odaberete donatora sperme ili da usvojite dijete.

Ne zabadajte glavu u pijesak

Uredu, možda sad kraj sebe nemate nikog s kim biste mogli da planirate svoju budućnost i imate bebu i teško vam je zbog toga. Ali, to nije razlog da zabijete glavu u pijesak i pobjegnete od svijeta. Izađite, upoznajte nove ljude, pronađite novi hobi i uživajte u životu. Ljubav “vreba” na čudnim i neočekivanim mjestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.