ZATRUDNILA POMOĆU DONORA

Ispovijest majke: Moja kćerka ima preko 500 braće i sestara, strah me incesta

Holandski muzičar i bloger Džonatan Mejir je donirao spermu širom svijeta

Nije imala predstavu o pravom broju donacija. Pixabay

Dž. R.

19.7.2024

Roditelji djece koja su začeta donacijom sperme od istog donora nisu bili ni svjesni problema koji je nastao njegovim činom. Jedna od majki je tek sada shvatila razmjere problema, kada se njena kćerka zaljubila u svog brata.

Kontaktirala roditelje

Majka djevojčice, Nikolet, zatrudnila je koristeći spermu holandskog muzičara i blogera Džonatana Mejira, ali nije imala predstavu koliko je on zapravo donaciju davao ne samo u njenom okruženju već i širom svijeta.

Ona u novom Netfliksovom dokumentarcu objašnjava kako je kontaktirala sa nizom drugih roditelja koji su dobili dijete putem Meijerovih donacija i tada je shvatila obim njegove opsesije doniranjem sperme.

Meijer je proputovao svijet, očigledno u nadi da će postati otac rekordnog broja djece kroz donacije sperme. Stotinama žena je rekao da će njegovu spermu koristiti svega pet majki, dok u stvarnosti, bar koliko se do sada zna, ova cifra premašuje 500, a mogla bi da bude i daleko veća.

- Organizovali smo dan braće i sestara. Tada je sve postalo "stvarno". Moja kćerka poznaje dosta svoje braće, a jedan joj se jako dopao. Imaju ista interesovanja, imaju isti humor, imaju iste male glupe osobine tako da se stvarno povezuju. Moja kćerka je iznova ponavljala da joj se stvarno sviđa, ali sam morala da je vraćam i upozoravam da to nije opcija jer je on njen polubrat - objasnila je Nikolet.

Međutim, djevojčica koja je tada imala oko 10-11 godina, insistirala je na tome da je "zaljubljena u njega“.

Samo broj

Nikolet kaže da je često pitala Meijera koliko je beba imao zahvaljujući svojim donacijama, ali on je izbjegavao direktan odgovor, rekavši da ne želi da njena kćerka postane „samo broj“. Na pitanje brojnih majki koliko Meijerovih beba ima "napolju", on je davao različite brojke, ali uglavnom između 25 i 200.

Ali prava cifra je gotovo sigurno mnogo veća, prenosi "Mirror". Na svakoj teritoriji koju je grupa roditelja provjerila, od Rusije do Meksika, otkrili su da je Džonatan dao maksimalan dozvoljeni broj donacija sperme.

- Mnoge mame su se suočile s njim i zamolile ga da prestane, ali on jednostavno nije slušao. To je veliki problem. Što je više djece, veće su šanse za incest - prenijela je Nikolet i objasnila da su dva druga roditelja otkrila da Džonatan svakog mjeseca posjećuje jednu kliniku za plodnost u Danskoj, deponujući do 120 uzoraka istovremeno.

Urođene mane

Ovako ponašanje samo povećava šansu da se dvoje djece u kasnijem životu sretnu i dobiju sopstvene bebe, rizikujući užasne genetske urođene mane kod njih.

- Zovu ga "Kompleks Luke i Leje" zbog filma Ratovi zvijezda. Djeca koja nisu odgajana zajedno češće će biti privučena jedno drugom jer vide nešto poznato na licu brata i sestre - objasnila je jedna od mama.

U međuvremenu Nikolet prenosi da joj je Meijer više puta rekao da je "skoro potpuno prestao" da donira spermu, ali se zna da je nastavio i u privatnim aranžmanima i kroz klinike za plodnost širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju.

Odbijajući da se izvini za svoje postupke, Meijer je rekao za "Ženski sat" na BBC radiju 4 da ako roditelji žele ekskluzivnost, odu na kliniku, plate 10.000 eura i onda je donator ekskluzivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.