BUDITE OPREZNI

Kako prepoznati narcisoidnog partnera: Ove stvari ih odaju

Toksična fokusiranost na sebe može ih učiniti nesvjesnima onoga što se događa oko njih

Kod partnera izazivaju nesigurnost. Unsplash

Dž. R.

24.9.2024

Terapeutkinja Erin Leonard kaže da narcisi obično imaju vrlo različite prioritete u odnosu na emocionalno inteligentne osobe, što može uzrokovati stalne napetosti u vezi.

- Ova razlika u prioritetima može stvoriti temeljne nesuglasice jer su obje strane usmjerene na različite aspekte života i odnosa - pojasnila je za Psychology Today.

Istaknula je četiri glavna prioriteta narcisoidnih partnera/partnerica te četiri glavna prioriteta emocionalno inteligentnih partnera.

Briga o sebi

Narcisi stavljaju sebe na prvo mjesto, često zanemarujući potrebe svojih bližnjih. 

- Ova toksična fokusiranost na sebe može ih učiniti nesvjesnima onoga što se događa oko njih - kaže Leonard.

Narcisi pridaju veću važnost svojim materijalnim posjedima i fizičkom izgledu nego svojim voljenima. Često će provesti puno vremena pripremajući se za, primjerice izlazak, zanemarujući obaveze prema partneru, ističe terapeutkinja.

Izbjegavanje razgovora o neugodnim emocijama: Leonard objašnjava da narcisi često izbjegavaju razgovore o stvarnim osjećajima, što može stvoriti napetosti u odnosima. Kada se suoče s emocijama, često reagiraju s frustracijom ili povlačenjem.

Održavanje emocionalne kontrole: Narcisi nastoje zadržati emocionalnu kontrolu nad partnerima, često manipulirajući njihovim osjećajima. 

- Njihova ljubav je često uvjetovana, što stvara nesigurnost i ovisnost kod partnera - objašnjava Leonard.

Emocionalno inteligentni partneri

Potrebe i osjećaji voljenih: Terapeutkinja navodi da emocionalno inteligentni partneri prioritiziraju potrebe i osjećaje svojih bližnjih, pokazujući empatiju i razumijevanje. Oni aktivno slušaju i nastoje zadovoljiti potrebe svojih partnera.

- Emocionalno inteligentni partneri shvataju da je važno biti uz svoje voljene. Njihov fokus je na održavanju kvalitetnih odnosa - ističe Leonard.

Autentični i značajni razgovori o teškim emocijama: Emocionalno inteligentni partneri žele otvoreno razgovarati o emocijama i drugim važnim stvarima. Oni su spremni izraziti svoje osjećaje i poticati partnere da učine isto, stvarajući dublju povezanost.

- Ako je partner emocionalno inteligentan, stavljat će naglasak na provođenje kvalitetnog vremena s onima koje voli, cijeneći međusobne razlike u mišljenjima i osjećajima. Sposobnost takvih partnera da cijene različite perspektive jača odnose i potiče povjerenje - zaključila je terapeutkinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.