"AVAZOVA" PATROLA

Albanija nudi idealan porodični odmor: Prelijepe plaže na Jadranskom i Jonskom moru privlače milione turista

Prije susreta s najljepšim plažama potrebno je naoružati se strpljenjem i prevaliti 500-650 kilometara

Plaža u Boršu duga sedam kilometara. A. Bajramović

Alen Bajramovic

18.9.2023

Prelijepe plaže, kristalno čisto, svijetloplavo Jonsko more, brojne kulturne i historijske znamenitosti, tradicionalna gostoljubivost i još prihvatljive cijene, samo su neki od razloga zbog kojih i turisti iz BiH odlučuju da dane odmora provedu na jugu Albanije. 

Prije susreta s najljepšim albanskim plažama potrebno je naoružati se strpljenjem i prevaliti 500-650 kilometara dosta kvalitetnim autoputem od Drača prema Vlori, Sarandi i Ksamilu, malom mjestu na krajnjem jugu, koje zbog neopisive ljepote nazivaju albanskim Maldivima.

Atraktivne plovidbe od 20 do 40 eura. A. Bajramović

Uspješna sezona

Od ukupno 476 kilometara albanske obale na Jadranskom i Jonskom moru sedam pripada jednoj od najljepših plaža u Boršu. Selo s hektarima maslinjaka, hotelskim i apartmanskim smještajnim kapacitetima na obali, tek je u izgradnji. 

Nekima će smetati dijelovi makadamskih, prašnjavih puteva ili prisustvo domaćih životinja na njima, ali nudi sve što je potrebno za idealan porodični odmor u tihom okruženju. Borš je dio općine Himare, čiji je centar 18 kilometara dalje, a koja posljednjih godina postaje sve popularnije ljetovalište u Albaniji.

Mnoštvo hotela i restorana na obali nudi kvalitetan smještaj i specijalitete grčke i tradicionalne kuhinje, u i oko gradića su, po mnogima, najljepše plaže u Evropi, ali i brojne znamenitosti i tragovi prvog naselja nastalog prije 3.500 godina. 

Himare: Sve popularnije ljetovalište. A. Bajramović

Iako temperature postepeno padaju, a u zraku se osjeti kraj uspješne turističke sezone, Sarande, oko 70 kilometara južnije, još je itekako živ. U gradu sa stotinama hotela i više od 300 sunčanih dana u godini septembar je možda i idealan za posjetu.

Uz kafu na obali uživate u pogledu na zaliv u kojem je smješten grad s oko 20.000 stanovnika, svjetla obližnjeg grčkog otoka Krf, ulične svirače ili desetine „gusarskih“ brodova koji nude atraktivne plovidbe za 20-40 eura.

Čudne građevine

O dobu u kojem je, umjesto plaža i hotela, izgrađeno oko 750.000 bunkera za odbranu od neprijatelja koji nikada nije napao Albaniju danas svjedoče ostaci čudnih građevina koje još nisu uklonjene, ali i teški uvjeti života stanovnika sela u zaleđu, gdje oronule kuće i sistemi sakupljanja kišnice s okolnih planina pokazuju katastrofalne posljedice vladavine režima koji je bogatu zemlju ponosnih i vrijednih ljudi zadržavao u prošlosti. 

„Živo“ i u septembru u Sarandeu. A. Bajramović

Situacija se iz godine u godinu mijenja, a turizam postaje oslonac razvoja Albanije, zemlje koju je do kraja jula posjetilo oko 5,2 miliona ljudi.

Cijene prihvatljive

Kako bi se izbjegle komplikacije s konverzijom eura prilikom plaćanja računa, po ulasku u Albaniju poželjno je kupiti albanske leke, a trenutni kurs je oko 106 leka za 1 euro. Cijene goriva u Albaniji značajno su više nego u BiH, jer litar dizela košta oko 1,83, a benzina 1,84 eura.

Cijene smještaja zavise od lokacije, želja i mogućnosti, a mi smo za apartman za pet osoba plaćali 55 eura. Cijene ležaljki i suncobrana su od 5 do 10 eura. 

Sarande: Grad sa stotinama hotela. A. Bajramović

Kugla sladoleda i espreso kafa je nešto više od 1 eura, pizze od 6 do 10 eura, koka-kola košta manje od 2, pivo 2,5-5 eura. U većini restorana, bez obzira na to da li preferirate mediteransku ili kontinentalnu kuhinju, solidan ručak košta od 10 do 15 eura po osobi.

Zbog

jačanja kursa albanskog leka cijene su i na jugu Albanije ove godine nešto više nego ranije, ali prihvatljive u odnosu na uspomene koje ponesete iz zemlje koja je decenijama, pod vlašću paranoičnog Envera Hodže od 1941. do 1985. godine, bila izolirana od ostatka svijeta.

Zanimljiv i noćni život. A. Bajramović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.