OČUVANI BISERI

Nestvarno lijepa mjesta u Evropi: Burna historija i živopisna arhitektura

Kobarid je mjesto ušuškano u Julijske Alpe, nedaleko od granice sa Italijom

Sveti Stefan - Avaz
Jezero Balaton - Avaz
Kastellorizo - Avaz
Kobarid - Avaz
Orebić - Avaz
Dž. R.

10.7.2024

Svijet je prepuno nestvarno lijepih mjesta, a samo u Evropi, između Jadranskog, Egejskog i Crnog mora možete naći hrpu takvih.

Svaka vrata ove posebne regije kriju vrijednosti i sjećanje na neka prošla vremena palata, popločanih uskih ulica, rustičnih enterijera, burne historije i živopisne arhitekture. Gledajući zanosne obale Dalmacije, kristalne vode Grčke i Crne Gore ili elitne banje Mađarske, čak i najprobirljiviji će pronaći idealno mjesto za odmor i relaksaciju. Još uvijek u velikoj mjeri skrivene i zaštićene od masovnog turizma, nekoliko lokacija se i dalje mogu smatrati kao jedinstveno očuvani biseri jugoistočne Evrope.

Jezero Balaton

Prema legendi, nomadsko pleme Huna, prilikom velikih pohoda na zapad zaustavili su se baš u Mađarskoj, oduševljeni prostorima koje su ugledali. Oaza od zelenih proplanaka sa izuzetno plodnom zemljom, sa ljekovitim rijekama i jezerima, sve zajedno je predstavljala nešto najsličnije domovini Huna.

Zatvorena godinama iza “Gvozdene zavjese”, Mađarska je proteklih decenija predstavljala pravu misteriju za većinu putnika. Tek posljednjih godina svijetu se polako otkriva svo bogatstvo koje ova zemlja krije, poput jezera Balaton, o čijoj ljepoti svjedoče zapisi još iz vremena starog Rima. Zapadnim dijelovima zemlje dominiraju barokni zamci čija je vlastela nekada uživala u vrhunskom vinu nakon provedenog relaksirajućeg dana u banji Heviz, izgrađenoj na najvećim termalnim prirodnim izvorima u Evropi.

Kastellorizo (Megisti)

Potpuno izdvojeni grčki otok, toliko je udaljen od “matičnog” kopna, da se na kartama označava u posebnoj rubrici. Kastellorizo ili Megisti, otok je koji je svojom ljepotom osvojio mnoge umjetnike, uključujući ikone roka Pink Flojd. 

Svoje talijansko ime je dobio u vrijeme kada su na otoku boravili vitezovi Malteškog reda.

Kobarid

Kobarid je mjesto ušuškano u Julijske Alpe, nedaleko od granice sa Italijom. Specifični oblici planinske regije nastaju još tokom pleistocenske epohe prije nešto više od 2 miliona godina kada su ledeno doba i topljeni glečeri oblikovali regiju Kobarida u mjesto iz legendi. Ledeni planinski vodopadi, formirali su izuzetne predjele kojima se može prići samo pješice.

U gradu se može naći fantastična kuhinja, koja se vodi tradicionalnom recepturom. Rijeka Šoca predstavlja idealan izbor za sve ljubitelje raftinga ili sportskog pecanja, dok za avanturiste postoji opcija paraglajdinga.

Orebić

Ukoliko se dolazi u Orebić iz pravca mora, otvara se čarobna slika mnogobrojnih usidrenih brodova, jer je grad poznat kao “grad kapetana”. Orebić se nalazi na poluotoku Pelješcu, nedaleko od Dubrovnika. 

Grad predstavlja pravi primjer tradicionalne arhitekture cijele regije, dok neki objekti potiču iz 14. vijeka. Cijeli kraj je poznat po izuzetnim vinogradima, kao i brojnim destinacijama za izlete, poput otoka Korčule za koju se tvrdi da je mjesto gdje je rođen čuveni istraživač Marko Polo. Cijene nekretnina su u stalnom porastu, dok se za jednu luksuznu vilu na obali, mora izdvojiti više od 1.5 miliona eura.

Sveti Stefan

Svojom formom podsjetit će svjetske putnike na otok Mont St.Michel u Francuskoj, samo sa boljim vremenskim prilikama i boljim pogledom. Sveti Stefan nastao je tokom 15.vijeka kao trvđava namjenjena zaštiti lokalnih porodica Paštrovića. Tokom 1955. godine, posljednji stanari su svoje kuće prepustili za namjenu hotela, dok je cijeli kompleks u potpunosti redizajniran i pod upraviteljstvom je kompanije Aman Group, dobitnika svjetskih priznanja i nagrada u oblasti turizma i usluga.

Ronjenje, plivanje ili plovidba jahtama, samo su neke od aktivnosti koje obala Crne Gore i Sveti Stefan mogu da ponude. Restorani nude savršen izbor za sve sladokusce, miješajući italijansku kuhinju sa lokalnim sastojcima, poput sira, morske hrane, suhog mesa i izuzetnog izbora vina. 

Iznajmljivanje najluksuznije sobe na Svetom Stefanu može da košta do 5000 eura po danu, dok za kupovinu jedne vile na obali mora teško se pronalazi cijena ispod 3 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.