Teško da jelo Pizza nije poznato u cijelom svijetu. Sada je stigao recept kako napraviti odličnu margaritu.
Sastojci:
Tijesto:
– kesica kvasca
– malo šećera
– 1 kašičica soli
– 2 kafene šoljice ulja
– 1 jaje
– 1 kašika sirćeta
Nadjev:
– 200 g. salame po želji
– 100 g. sitnog sira
– 100 g. slanine
– 200 g. kuhanih šampinjona
– 100 ml. kečapa
– 2 bjelanca
Premaz:
– 2 žumanca
– origano
Priprema:
U dublji sud sipati brašno, napraviti udubljenje, a u njega staviti jaje, ulje, so, šećer, kesicu kvasca, prašak za pecivo i na kraju mlako mlijeko.
Umjesiti tijesto, dodavati brašno dok tijesto ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti tijesto na toplom da nadodje.
Za to vrijeme spremiti fil:
Nasjeckati sitno (na kockice) šunku, dodati sir, sitno isjeckanu slaninu i sitno isjeckane (skuhane u slanoj vodi) šampinjone, i na kraju dodati kečap. Dodati i umućena bjelanca u čvrst snijeg pa sve zajedno viljuškom izmiješati.
Nadošlo tijesto premijesiti, izručiti na ravnu površinu i oklagijom razviti na debljinu oko 2 cm. Modlom u obliku cvijeta praviti pice, redati u pleh za pečenje a čašom u sredini praviti udubljenja. U svako udubljenje kašikom stavljati fil.
Pice premazati umućenim žumancetom, posoliti susamom i origanom i peći na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata.