Na ovu jako čokoladnu, ali ne i previše slatku tortu, nećete izgubiti puno vremena u kuhinji.
Za pripremu biskvita potrebno je svega 10-ak minuta, a kremasti dio gotov je i za manje od toga. Uz sočan, čokoladni biskvit bez brašna, bogati ganache (mješavina slatkog vrhnja i čokolade) i prozračni brzinski mousse savršeno se slažu banane - u što ćete se uvjeriti već nakon prvog zalogaja.
Potrebni sastojci:
za biskvit
6 jaja
120 g šećera
120 g tamne čokolade
1 vrećica vanilin šećera
pola vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
4 banane
za ganache
• 200 g tamne čokolade
• 250 ml vrhnja za šlag
• čajna kašika šećera u prahu (ako koristite čokoladu s preko 70 posto kakaovca)
za mousse
• 200 g čokse
• 300 ml vrhnja za šlag
Priprema
Odvojite bjelance i žumance te istucite bjelance u čvrsti snijeg. Otopite čokoladu na pari. Žumance miksajte sa šećerom i vanilinim šećerom dok se smjesa ne udvostruči.
Dodajte otopljenu čokoladu i prašak za pecivo i dobro izmiješajte. U smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanaca i dobro izmiješajte da se smjesa sjedini. Dodajte zatim drugu trećinu te špatulom pažljivo promiješajte i na kraju dodajte ostatak snijega.
Smjesu pecite u kalupu (promjer 26 cm) u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 25- 30 minuta.
Ganache
Zagrijte vrhnje, a prije nego uzavre dodajte čokoladu i kašikicu šećera u prah. Dobro izmiješajte da se sjedini i izlijte po biskvitu. Na ganache poredajte banane prerezane po dužini, koje slažete jednu pored druge.
Mousse
Čokoladu rastopite na pari i kad se malo ohladi dodajte je u istučeno vrhnje za šlag te izmiješajte špatulom da se sjedini smjesa.
Mousse nanesite na banane, ohladite i uživajte!