Ovo su neki od trikova vrsnih kuhara:
- Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuhanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine hljeba i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscijedite malo limunovog soka.
Koristite ulje
- Pite pravite s uljem, jer se ono ne steže kao maslac. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.
- Želatinu za kolače, prije spremanja, treba držati skoro 15 minuta u hladnoj vodi. Prije stavljanja na vatru, treba je dobro iscijediti i paziti da prilikom kuhanja ne provri.
- Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.
- Narandže koje se teško gule, potopite nakratko u vrelu vodu pa ćete ih guliti mnogo lakše.
- Svjež ananas lakše ćete oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.
- Preljev za salatu u koju ste stavili previše sirćeta, razblažit ćete ako u njega ubacite komad sredine hljeba ili, jednostavno, dodate vodu.
- Tvrdi sirevi neće se sušiti ako ih umotate u krpu namočenu u slanu vodu ili u razblaženo sirće. Sir stavite u plastičnu posudu koja se dobro zatvori i odložite u frižider. U posudu treba ubaciti nekoliko kocki šećera, koje ćete svakodnevno mijenjati, ili pronađite posudu odgovarajuće veličine vašeg komada sira.
Smrznuto meso
- Najlakše ćete odvojiti bjelance od žumanca (kod jaja koja nisu potpuno svježa) ako ih razbijete u lijevak, bjelance će iscuriti iz lijevka, a žumance će se zadržati u njemu.
- Prilikom spremanja majoneze pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi.
- Svježu perad najbolje ćete prepoznati po kljunu i kostima bataka. Ako se kljun i kost bataka mogu saviti, to je znak da je perad svježa.
- Smrznuto meso ne smijete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvijek u hladnu vodu, a pri odmrzavanju ribe u vodu još dodajte i dosta soli.
- Svježe meso pri pečenju ostaje tvrdo. Omekšat ćete ga ako ga prelijete čašicom konjaka ili ruma. Miris alkohola neće se osjećati jer će pri pečenju ispariti.
Neka se ohladi
- Pri pečenju meso okrećite kuhačama. Ako ga ubadate vilicom, iz njega će curiti sok i raspast će se.
- Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora biti dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.
Upravo u takvim hemijskim reakcijama, odnosno „čaroliji“ kuhanja leži razlog zašto iz jednog recepta mogu proizaći dva potpuno različita jela.