Ovaj jednostavni kolač gotov je u manje od pola sata! Sočnost mu daje pire od jabuka, koji možete naći u dućanima ili ga napraviti sami. Kolač ne sadrži ulje, maslac, mlijeko ni jaja i lako se prilagođava različitim ukusima. Ako želite još zdraviju verziju, umjesto običnog šećera koristite smeđi ili kokosov, a umjesto običnog bijelog brašna koristite pirovo ili zobeno.
Sastojci
290 g pirea od jabuke
120 ml vode
2 kašičice ekstrakta ili arome vanilije
1 kašika jabučnog octa
230 g bijelog, zobenog ili pirovog brašna
65 g šećera
3/4 kašičice soli
3/4 kašičice praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice cimeta
100 g grožđica ili orašastih plodova (po želji)
Priprema
Tekućim sastojcima dodajte suhe i dobro promiješajte
Zagrijte rernu na 175 stepeni.
Pjenjačom pomiješajte sve tekuće sastojke pa im postepeno dodajte suhe.
Dobro promiješajte sve sastojke.
Smjesu izlijte u kalup i pecite na 175 stepeni 18 minuta
Okrugli kalup promjera oko 20 cm obložite masnim papirom.
Izlijte smjesu i poravnajte površinu.
Pecite 18 minuta.
Ohlađeni kolač po želji premažite kremom
Izvadite iz rerne i ohladite. Po želji premažite kremom na bazi vanilije, kokosa ili krem sira, a odlično ide i uz sladoled od vanilije.