Sastojci: 1 kg patlidžana, 800 g mljevenog mesa, 2 glavice crvenog luku, 4-5 čehna bijelog luka, 5 krupnijih komada paradajza, 200 g sira trapista, maslinovo ulje, malo brašna, malo maslaca, 2 dcl mlijeka, so, biber, muškatni oraščić, začinske trave, malo soka od paradajza.
Priprema:
1. Patlidžan ogulite, isijecite ga na kolutove 5 mm širine, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu. Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju ili na teflonu s minimumom ulja.
2. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak, mažuran i sl.), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.
3. Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz poparite vrelom vodom, ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera, ili margarina i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dcl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne (ne smije da bude zgrudvano). Zatim sir narendajte ili isijecite na tanke šnite.
4. Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke – kolutove patlidžana, meso, ljušteni paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako sve dok ne utrošite sav materijal (malo rendanog sira se ostavi na stranu). Na vrh treba da dođe patlidžan.
5. Preko svega prelijte malo soka od paradajza, da ogrezne, i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Kada je gotovo (patlidžan na vrhu dobije lijepu zlatnu boju), pospite preostalim sirom i vratite na još 5 minuta u pećnicu da se sir rastopi.