U tren oka možeš zamutiti puni vrč, a zatim ga zasladiti šećerom, sirupima ili u njega dodati arome po vlastitom izboru. Slijedi ovaj vodič i napravi iznimno ukusno, okrjepljujuće i jedno do najpopularnijih pića ovog ljeta.
Koji čaj koristiti
Klasična baza za ledeni čaj su obične vrećice čaja jer omogućuju da slobodnije biraš okuse. Također, možeš i eksperimentirati različitim čajevima nakon što znaš osnovni recept.
Najčešće se koriste Earl Grey, Lady Grey, kamilica, zeleni čaj i limunska verbena (citronovac). Ohlađeni su voćni čajevi vrlo ukusni, a najbolji omjer pri izradi ledenog čaja jest 6 vrećica čaja na 1,5 litar kipuće vode.
Osnovni recept za ledeni čaj
Sastojci:
6 vrećica čaja
2 kašike šećera
1 kašika meda
3 mala limuna, 2 ocijeđena u soku i 1 narezan
1 narandža, narezana
1 mala vezica metvice
Led
Postupak:
Vrećice čaja prelij s 1,5 litrom kipuće vode, a zatim umiješaj šećer i med. Ostavi da odstoji 10 minuta, a zatim procijedi i stavi u frižider da se ohladi.
Ohlađeni čaj ulij u veliki vrč, a zatim umiješaj limunov sok, kriške limuna, mentu i kriške narandže. Ostatak vrča napuni ledom i dobro promiješaj.
Za posluživanje ulij ledeni čaj u visoke čaše s puno leda.
Kako zasladiti ledeni čaj
Ledeni čaj se često zaslađuje šećerom ili tekućim medom. Umiješa se u vrući čaj da se otopi, a zatim se čaj ohladi.
Mogu se koristiti i šećerni sirupi; jednostavan šećerni sirup je lako napraviti jer zahtijeva samo vodu i šećer. Napravi jednu količinu i spremi ju u bocu, tako da uvijek imaš pri ruci kada poželiš dodati malo pomalo u vrč ledenog čaja.
Osnovni recept za šećerni sirup
Pomiješaj 300 g šećera u loncu sa 150 ml vode. Kuhaj dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Ostavi da se ohladi prije nego što ga prebaciš u steriliziranu bocu. Čuvaj u frižideru.
Kako začiniti ledeni čaj
Bilje
Jednostavan, ali učinkovit način za dodavanje dodatnih aroma u ledeni čaj. Bilje koje se preporučuje su menta, bosiljak i majčina dušica, možeš dodati i lišće limete, a svakako izbjegavaj začinsko bilje koje je isključivo slano, poput korijandera i vlasca.
Cvijet bazge
Svježa grančica cvijeta bazge može dati posebnu aromu ledenom čaju. Dodaj veliku šaku u ledeni čaj i ostavi da se natopi dok se čaj hladi. Alternativno, dodaj malo bazge u čaj prije nego što dodaš zaslađivač.
Voće
Narezane breskve i marelice, svježe bobičasto voće i citrusi dobro pristaju uz čaj. Za osvježavajući okus možeš dodati i nasjeckani krastavac.
Alkohol
Za verziju ledenog čaja samo za odrasle, dodaj nekoliko doza alkohola po svom izboru. Začinjeni rum ili gin dobro pašu. Jednostavno je – dodaj u ledeni čaj nakon što se ohladi.
Ledeni čaj od borovnice i metvice
Osvježavajući, voćni i spreman za nekoliko minuta, ledeni čaj od borovnice i metvice garantirano će oduševiti tvoje goste. Napravi puni dozator kako bi gosti mogli sami sebi natoči kada im ponestane pića u čaši.
Ledeni zeleni čaj od mente i manga
Ovaj je čaj savršen balans svježih, biljnih okusa i slatkoće. Zeleni čaj je odlična baza za ledeni čaj, a dobro se slaže sa svježom mentom i zrelim komadima manga.