Izvorna sacher torta poznata je austrijska delicija. Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom. Servirajte je uz tučeno vrhnje.
Sastojci
Biskvit
7 jaja
150 g omekšalog maslaca
100 g šećera u prahu
200 g tamne čokolade
1 paketić vanilin šećera
120 g šećera
prstohvat soli
150 g oštrog brašna
150 g džema od marelice
1 kašika ruma
maslac, za premazivanje kalupa
brašno, za posipanje kalupa
Napomena
Čokoladna glazura
200 g tamne čokolade
200 g šećera
150 ml vode
200 ml slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Pripremite kalup
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup za torte promjera 26 cm lagano namastite maslacem i posipajte brašnom.
Otopite čokoladu
Čokoladu nasjeckajte na komadiće, stavite u manji lonac i otopite na laganoj vatri. Džem pomiješajte s rumom i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga kasnije lakše razmazali.
Miksajte snijeg od bjelanaca
U posudi mikserom istucite bjelance s prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanaca.
Pripremite smjesu
U drugu veću posudu stavite omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Uz neprestano miksanje dodajte jedno po jedno žumance. U smjesu s jajima umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte brašno te lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.
Ispecite
Smjesu izlijte u kalup i stavite u rernu. Pecite 60 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se kratko ohladi. Skinite obruč i ostavite da se ohladi u potpunosti prije rezanja.
Premažite džemom
Biskvit prerežite po visini na dva jednaka dijela. Jednu polovicu biskvita stavite na tanjir za serviranje i po njemu razmažite tanki sloj džema. Na džem lagano pritisnite drugi biskvit, a ostatkom džema premažite cijelu tortu.
Čokoladna glazura
Pripremite glazuru
U manjem loncu zagrijte vodu i šećer, a čokoladu nasjeckajte na manje komade. Zagrijanu vodu sa šećerom prebacite u drugu posudu, ostavite da se kratko ohladi, pa u još vrelu vodu dodajte komadiće čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta te promiješajte kako bi se čokolada rastopila.
Prelijte tortu glazurom
Tortu stavite na rešetku, a ispod rešetke lim za pečenje. Tortu prelijte glazurom, a površinu torte zagladite velikom špatulom.
Dekorirajte i poslužite
Ostavite da se čokolada stisne. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, prebacite u slastičarsku vrećicu i dekorirajte tortu po želji.