Divan izgled ovog kolača može vas navesti da pomislite kako je riječ o kompliciranom receptu, ali - imamo prijatno iznenađenje - pravi se vrlo lako. Riječ je o poslastici bez dodatog šećera i masnoća, piše na Instagram stranici tanjinikolaci, uz napomenu da je recept preuzet s profila @repete_repete.
Sastojci
300 g hurmi (datula)
200 g lješnika ili neslanog kikirikija ili badema, po želji
50 g pečenog susama
čokolada po izboru bijela ili crna (po 50 g za svaki štapić, pa birajte)
Napomena: Ako topite crnu čokoladu, na 100 g stavite 2 kašike ulja, ako topite bijelu, na 100 g stavite 1 kašiku ulja
Priprema
Prvo propržite susam u suhoj tavi. Hurme potopite u vruću vodu i ostavite oko 10 minuta da odstoje. Skinite kožicu i izvadite košpicu. Ako vam je dosadno da ljuštite hurme, nije neophodno - potopite ih onda 5 minuta, samo da omekšaju da bi se bolje blendale.
Pripremljen lješnik i hurme izblendajte zajedno, a onda još malo rukom smjesu doradite. Dobivenu smjesu podijelite na tri dijela.
Uzmete prvi dio i od njega napravite rolnicu kao na snimku, kad ste dobili lijep "štapić" podlogu pospite pečenim susamom i rolnicu dobro uvaljajte.
Ponovite sve isto i s ostala dva dijela smjese. Sve redajte na papir za pečenje s malim razmakom. Drškom varjače napravite kanalčiće. Otopite čokoladu i napunite udubljenje svake rolnice. Dekorirajte po želji.
Na otopljenu crnu čokoladu možete staviti cijele lješnike, bademe, blanširane bademe...