Kao i kod mnogih drugih stvari, kada je o kuhanju riječ, onima koji nešto znaju da rade sve izgleda tako jednostavno da ne razumiju one druge kojima trebaju tačne mjere i uputstva. Za te druge, na Instagramu smo pronašli detaljno objašnjenje kako doći do finih domaćih kora za pitu. Sve su tajne tu - piše na profilu ivo_zinee -samo još da pustite ''neki dobar sevdah u pozadini''.
Sastojci: 800 g brašna, 400 ml (mlake) vode, 120 g ulja, 10 g soli, sir i maslac za punjenje( ovo su mjere za dvije jufke).
Priprema
1. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, dobro ga izraditi - nekih desetak minuta, na radnoj površini. Zatim ga oblikovati u kuglu, premazati uljem, pokriti providnom folijom i ostaviti barem sat i po.
2. Podijeliti na 2 jufke, oklagijom razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, na pravougaonik otprilike 40x40 cm. Zatim taj razvaljani pravougaonik premazati uljem i jufku razvlačiti rukama preko stola, na kojem je stolnjak. Razvlačiti gornjim dijelom šake ili dlanom i nikada ne koristiti prste.
3. Razvučenu jufku posipati punjenjem po želji, zarolati, staviti u namašćenu posudu i peći na 200 stepeni 40-45 minuta u zavisnosti od rerne.