Dok se zimi nazire kraj i troše se posljednje zalihe kiselog kupusa, isprobajte pravi gurmanski recept koji smo pronašli na stranici lepibrka.com. Krompir i kiseli kupus se savršeno slažu, a uz kobasicu i preliv postaju pravi delikates.
Sastojci: 6-7 kom krompira srednje veličine, 1/2 kg kiselog kupusa, 5 kuhanih jaja, 1 par lovačke kobasice, 1 veće parče dimljene kobasice, 500 ml kisele pavlake, so, biber, 2 čehna bijelog luka, 1 dl mlijeka, sitno sjeckani svjež peršun
Priprema
1. Krompire do pola skuhati, malo ohladiti i isjeći na kolutove debele oko 3 mm. Vatrostalnu posudu premazati mašću pa staviti sloj krompira. Posoliti i pobiberiti. Preko toga staviti sloj od pola kiselog kupusa - ribanca ili isjeckanog običnog kupusa.
2. Zamutiti mikserom kiselu pavlaku, jaja i mlijeko i sitno sjeckan bijeli luk, začiniti.
3. Dio te smjese staviti preko kupusa. Preko kupusa poredati kuhana jaja i kobasicu isječene na kolutove. Preko toga staviti drugi dio kiselog kupusa, pa preko toga krompir.
4. Zaliti ostatkom smjese od pavlake i jaja.
5. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30-40 min.
6. Posuti peršunom i služiti toplo.