Tjestenina je jedan od jednostavnijih jela za spremiti, a možete napraviti stotine varijanti sa samo malo mašte. U nastavku teksta pogledajte jedan način koji možete isprobati već danas za ručak.
Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 500 g mljevene govedine, 1 glavica luka, nasjeckana, so, biber, 1 kašičica čilija u prahu, 1 kašičica mljevene dimljene paprike, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 400 g kratke tjestenine, 100 g tikvica, naribanih, 500 ml goveđeg temeljca, 300 ml mlijeka, 120 g gauda sira, naribanog, 1 kašika koncentrata paradajza, svježi peršun, za posluživanje.
Priprema:
1. Zagrijte veliki lonac postavljen na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, luk i govedinu te začinite soli i biberom. Pržite oko 10 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Povremeno miješajte razbijajući velike komade mesa. Umiješajte čili u prahu, dimljenu papriku i bijeli luk u prahu te kuhajte još minutu.
2. Dodajte tjesteninu i tikvice te dobro promiješajte. Ulijte temeljac, mlijeko i koncentrat paradajza i promiješajte da se sjedini.
3. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 5-8 minuta, odnosno dok tjestenina ne postane al dente. Povremeno pomiješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno lonca.
4. Umiješajte naribani sir i kuhajte još nekoliko minuta dok ne postane kremasto. Tjesteninu podijelite po tanjirima i posipajte svježim peršunom.