Naš imunitet je konstantno u potrazi za svojom dozom vitamina i minerala kako bi održao vitalnost. Ukoliko vam treba efikasan način da ih unesete u organizam, možda mogu pomoći ovi recepti za sokove uz koje ćete se efikasno boriti protiv virusa prehlade ili gripe.
Eksplozija citrusa
S približno 60 posto dnevne vrijednosti vitamina C po šoljici, ova eksplozija citrusa nudi antioksidativna svojstva vitalna za zaštitu stanica.
Manjak vitamina C može dovesti do odgođenog zarastanja rana, oslabljenog imunološkog odgovora i osjetljivosti na infekcije.
Sastojci: svježe mandarine, naranče, grejp, limun, limeta i sirup od agave (po želji)
Priprema:
1. Ogulite naranče, mandarine i grejp pa iscijedite sok.
2. Iscijedite sok limuna i limete.
3. Promiješajte i isprobajte. Ako smatrate da je previše kiselo za vaš ukus, dodajte zaslađivač.
Kombinacija mrkve, jabuke i naranče
Mrkva, jabuka i naranča pružaju snažnu mješavinu vitamina C i vitamina A, ključnih za zdravlje imuniteta. Osim toga, mrkva opskrbljuje vitaminom B6, pomažući proliferaciju imunoloških stanica i proizvodnju antitijela.
Sastojci: 2 velike mrkve, 3 jabuke, 2 naranče, a možete dodati i malo đumbira i/ili limuna.
Priprema:
1. Odrežite vrhove mrkve (gdje su zeleni listovi ili gdje je tvrđi rub korijena).
2. Zatim narežite jabuke na četvrtine. Obavezno uklonite sjemenke jer su otrovne i mogu biti opasne ako se konzumiraju.
3. Nakon toga naranče narežite na četvrtine.
4. Sada je vrijeme da počnete cijediti sok. Počnite s mrkvom pa nastavite s ostalim sastojcima.
Mješavina cvekle, mrkve, đumbira i jabuke
Ovaj okrepljujući sok sadrži korjenasto povrće bogato nutrijentima za borbu protiv upala, koji su korisni za imunološku podršku, posebno za one koji pate od stanja poput reumatoidnog artritisa.
Sastojci: 1 srednja cvekla (oprana, lagano oguljena i narezana na četvrtine), 1 srednja jabuka (oguljena, izrezana jezgra i narezana na četvrtine), komad svježeg đumbira veličine 1 kašike (odstranjene kožice), 3 cijele mrkve (oprane i oguljene), nefiltrirani sok od jabuke (po želji).
Priprema:
1. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne postane glatko, dodajući malo soka od jabuke ako je potrebno.
2. Zatim stavite finu mrežastu cjediljku na veliku zdjelu i procijedite sok. Pomoću gumene lopatice pritisnite pulpu i iscijedite sav sok. Pustite da odstoji pet minuta kako biste dobili većinu soka.
3. Maknite pulpu i ulijte sok u čašu za posluživanje. Popijte odmah ili malo ohladite.
Sok od paradajza
Rajčice obiluju vitaminom B9 (folat) i skromnim količinama magnezija, što pridonosi imunološkoj funkciji i smanjenju upale. Izrada svježeg soka od paradajza kod kuće osigurava kvalitetu bez dodanih sastojaka.
Sastojci: 1,3 kg vrlo zrelih vrtnih paradajza (bez jezgre i grubo nasjeckanih), 1,5 šoljica nasjeckanog celera s lišćem, 1/3 šoljice nasjeckanog luka, 2 kašike šećera (ili po ukusu), 1 čajna kašičica soli, prstohvat crnog bibera i tabasco sos (oko 6 – 8 kapi).
Priprema:
1. Stavite sve sastojke u veliki nereaktivni lonac (koristite nehrđajući čelik, ne aluminij). Pustite da zavrije i kuhajte nepoklopljeno dok smjesa potpuno ne postane konzistencije supe, oko 25 minuta.
2. Procijedite smjesu kroz sitno sito ili mlin za hranu te potpuno ohladite.
3. Čuvajte poklopljeno i u frižideru oko 7 dana.