Sastojci za tijesto: 4 žumanjka, 170 g maslaca, 100 g šećera, 250 g oštrog brašna, 50 g kakaa, 1 kašika kiselog vrhnja, 1 vrećica praška za pecivo, 1 naribana korica limuna
Fil: 4 jogurta, 2 kisela vrhnja, 250 g šećera, 4 kašike oštrog brašna, 1 vrećica vanilin šećera, 4 bjelanjka.
Priprema:
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom i maslacem narezanim na listiće i sve dobro sjedinite. Potom u smjesu dodajte šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i limunovu koricu te sve zajedno zamijesite.
2. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan stavite u zamrzivač (na 30-ak min), a drugi u frižider da se rashladi dok napravite fil.
3. U jednoj posudi mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, a u drugoj jogurt, vrhnje, šećer i vanilin šećer pomiješajte, pa dodajte brašno (ne miksati).
4. Nakon što izmiješate sve sastojke, lagano (također bez miksanja kako smjesa ne bi izgubila mjehuriće zraka) umiješajte snijeg od bjelanjaka da se sjedini s filom.
5. Dio tijesta koji je bio u frižideru razvaljajte u veličinu posude za pečenje koju koristite, dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara ili promjera oko 24 centimetra ako se radi o kalupu za tortu. Stavite tijesto peći na 10 do 15 minuta na 180 stepeni.
6. Potom iz rerne izvadite i na polupečeno tijesto stavite fil od jogurta i vrhnja, te na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koje ste ranije stavili u zamrzivač.
7. Sve zajedno stavite peći oko 40 minuta na 180 do 200 stepeni, ovisno o rerni. Dobro ohladite prije rezanja jer će kolač dok je topao još uvijek u sredini biti malo drhtav, ali tako treba biti.