RECEPT

Đuveč s kobasicom se brzo sprema, ali okus je kao u najboljem restoranu

Isjeckati crni luk, dodati suhe začine, ulje i malo vode, pa staviti da se dinsta

Izbor za ručak. Facebook

Z. K.

prije 2 dana

Sastojci: 1 glavica crnog luka, 1 mješavina povrća za đuveč ili sataraš , 1 pakovanje kobasice u vakuumu, oko 350 grama, 1 kašika suhih začina, 300 – 500 ml soka od paradajza, 2 čaše ili šolje riže, so, biber, peršunov list i 50 – 100 ml ulja.

Priprema: 

1. Isjeckati crni luk, dodati suhe začine, ulje i malo vode, pa staviti da se dinsta. Kada voda ispari, smanjiti vatru pa propržiti luk nekoliko minuta.

2. Dodati zatim povrće koje ste odabrali i naliti vode da ogrezne. Dok povrće provri, isjeckati kobasicu i oprati rižu. Kada povrće provri, dodati i kobasicu i kuhati nekih 15 minuta.

3. Zatim dodajemo rižu i paradajz sok. Smanjite vatru na srednje i ostavite da provri.

4. Kada provri, promiješajte, vidite odnos vode i riže. Vode treba da je tri puta više. Na umjerenoj vatri kuhajte dok višak vode ne ispari.

5. Posolite, pobiberite i dodajte peršunov list. Još malo promiješajte i kada je riža mekana, jelo je gotovo, jer su povrće i kobasica već poluskuhani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.