RECEPT

Ukusni crveni rižoto pripremite bez puno muke

U kipućoj vodi kuhati cijeli paradajz 10 minuta, nakratko ga potopiti u hladnu vodu kako bi ga lakše ogulili

Izbor za ručak. Facebook

Z. K.

9.7.2024

Sastojci: 5 paradajza, 400 g riže, 0,5 l gustog soka od paradajza, 2,5 supe od povrća, 100 g rendanog žutog sira, 3 glavice luka, 5 kašika suncokretovog ulja, kašika origana, so i biber.

 Priprema:

1. U kipućoj vodi kuhati cijeli paradajz 10 minuta, nakratko ga potopiti u hladnu vodu kako bi ga lakše ogulili, a zatim izrezatii na četvrtine. Odstraniti sjemenke, pa isjeckati paradajz na sitne kocke i odložiti sa strane.

2. Na zagrijanom ulju u velikoj tavi kratko propržiti sitno isjeckani luk, dodati kockice paradajza i opranu rižu, promiješati i na umjerenoj temperaturi dinstati dok zrna riže ne omekšaju.

 3. Sipati polovinu soka od paradajza i polovinu supe od povrća, posoliti, pobiberiti i začiniti origanom. Poklopiti, pojačati temperaturu dok ne prokuha, a zatim smanjiti i kuhati dok tečnost ne ispari.

4. Sipati ostatak soka od paradajza i supe i kuhati na umjerenoj temperaturi još 25 minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok rižoto ne postane kremast. Umiješati sir i kuhati još 10 minuta. Servirati toplo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.