RECEPT

Begova čorba raskošnog okusa: Služi se kao toplo predjelo

Oprano kokošije meso zalijemo hladnom vodom i kuhamo

Begova čorba. Facebook

Z. K.

27.7.2024

Sastojci: 500 g kokošijeg mesa, 100 g mrkve, 50 g celera, 50 g peršunovog korijena, 100 g bamje, 20 g riže, 2 dl kiselog vrhnja, 3 žumanca, so, limunov sok

Priprema:

1. Oprano kokošije meso zalijemo hladnom vodom i kuhamo. Dodamo so, očišćeno povrće i polako kuhamo. Kad je meso mekano, odvojimo ga od kostiju, juhu procijedimo, a meso i povrće izrežemo na komadiće.

2. Posebno skuhamo rižu i ocijeđenu dodamo čorbi. Bamiju najprije namočimo u vreloj vodi i također dodamo čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta, zakiselimo je i po potrebi dosolimo. Lonac skinemo s vatre i juhu zgusnemo s kiselim vrhnjem i žumancima.

3. Kada se čorba jednom zgusne, više ne smije kuhati, jer može vrlo brzo zagorjeti za dno lonca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.