CRNOGORSKE DELICIJE

Najbolji recept za crnogorske priganice i ne, nisu uštipci

Ove preukusne loptice idealno se slažu sa kajmakom, sirnim namazima, ali vrlo brzo nestanu iz tanjira i kada se pojave u slatkim kombinacijama.

Crnogorske priganice. Instagram

Dž. Vilajet

9.8.2024

Priganice su čuveni crnogorski specijalitet, koji veoma liči na našu verziju uštipaka. No, razliku pravi nešto drugačiji recept i priprema tijesta.

Ove preukusne loptice idealno se slažu sa kajmakom, sirnim namazima, ali vrlo brzo nestanu iz tanjira i kada se pojave u slatkim kombinacijama.

Sastojci za crnogorske priganice:

400 g brašna

300 ml vode

kockica svežeg kvasca

1 kašičica soli i šećera

1 kašika rakije po izboru

Priprema crnogorskih priganica:

Zagrijete vodu u šerpicu i dodajite joj kvasac i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastvori, a zatim dodajte malo rakije.

Postepeno dodajite brašno i so, dok miješate sve sastojke. Tijesto koje ćete dobiti treba biti malo rijeđe od onog za uštipke. Ostavite na toplom da odstoji i naraste.

U dublju šerpu sipajte dosta ulja, koje treba da zagrijete na srednjoj ili blagoj temperaturi.

Tijesto prije prženja još jednom promiješajte, pa kašikom odvojite mijeru za lopticu i ubacite da se prži.

Nakon svake priganice kašiku properite hladnom vodom, kako bi vam bilo lakše da napravite oblik loptica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.