Priganice su čuveni crnogorski specijalitet, koji veoma liči na našu verziju uštipaka. No, razliku pravi nešto drugačiji recept i priprema tijesta.
Ove preukusne loptice idealno se slažu sa kajmakom, sirnim namazima, ali vrlo brzo nestanu iz tanjira i kada se pojave u slatkim kombinacijama.
Sastojci za crnogorske priganice:
400 g brašna
300 ml vode
kockica svežeg kvasca
1 kašičica soli i šećera
1 kašika rakije po izboru
Priprema crnogorskih priganica:
Zagrijete vodu u šerpicu i dodajite joj kvasac i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastvori, a zatim dodajte malo rakije.
Postepeno dodajite brašno i so, dok miješate sve sastojke. Tijesto koje ćete dobiti treba biti malo rijeđe od onog za uštipke. Ostavite na toplom da odstoji i naraste.
U dublju šerpu sipajte dosta ulja, koje treba da zagrijete na srednjoj ili blagoj temperaturi.
Tijesto prije prženja još jednom promiješajte, pa kašikom odvojite mijeru za lopticu i ubacite da se prži.
Nakon svake priganice kašiku properite hladnom vodom, kako bi vam bilo lakše da napravite oblik loptica.