Piletina je uvijek odgovor kada nismo sigurni šta spremiti, a možemo je napraviti na puno načina. Međutim, ukoliko ste poželjeli isprobati nešto novo, onda ovaj recept svakako vrijedi isprobati kako bi počastili svoje nepce.
Sastojci
Umak: 350 ml vode, pola narandže, pola limuna, 80 ml rižinog octa, 3 kašike soja umaka, 1 kašika naribane kore od narandže, 100 g smeđeg šećera, 2 cm svježeg đumbira, 1 čehno bijelog luka, 20 g mladog luka, trećina kašike čili pahuljica, 3 kašike kukuruznog škroba, 2 kašike vode.
Meso: 450 g pilećeg filea, narezanog na kockice, 150 g glatkog brašna, ¾ kašičice soli, ¾ kašičice bibera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika susamovih sjemenki.
Priprema
Prvo spremite umak, a potom sve ostalo.
1. Naribajte narandžinu koru, a zatim ocijedite polovicu narandže i limuna kako bi dobili sok. Đumbir naribajte, bijeli luk nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od narandže, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 kašiku narandžine kore, smeđi šećer, đumbir, bijeli luk, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta.
Zatim pređite na spremanje mesa.
1. Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.
2. U drugu plastičnu vrećicu pomiješajte brašno, so i biber. Dodajte mariniranu piletinu, zatvorite vrećicu i dobro protresite.
3. Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
6. Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.
7. U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje.
8. Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte susamove sjemenke.