"NA KAŠIKU"

Gulaš na drugačiji način: Zdrav, ukusan i brzo se sprema

Iako mnogi izbjegavaju pripremati gulaš jer zvuči komplicirano, ovo jelo je i više nego jednostavno za pripremu

Gulaš sa sojinim medaljonima. Facebook

E. Ag.

29.10.2024


Gulaš je jelo koje se provlači kroz bosansku kuhinju iako potječe iz Mađarske. Mnogo je varijanti ovog čestog jesenjeg i zimskog jela “na kašiku”, a mi vam donosimo jednu od zdravih varijanti, pogodnu i za vegetarijance.

Iako mnogi izbjegavaju pripremati gulaš jer zvuči komplicirano, ovo jelo je i više nego jednostavno za pripremu. Potrebno je samo malo strpljenja, igranja sa začinima i predanog stajanja za štednjakom... ali to i jeste ono što nam treba kada temperature padnu u termometru, jer tada žudimo za utješnim jelima koja nas podsjećaju na djetinjstvo te koja nas mogu lijepo zasititi i zagrijati.

Gulaš sa sojinim medaljonima jedno je od tih jela, gust i slastan, a povrće u njemu mekano i sočno.

Sastojci: 

150 g medaljona od soje

2 krompira

1 crvena paprika

1 zelena paprika

1 veća mrkva

1 luk

3 čehna bijelog luka limenka od 400 g isjeckanog paradajza 2 kašike dimljene paprike

sol, biber

Priprema:

Medaljone od soje namočite u vodi 10-ak minuta. Na malo ulja dinstajte luk i bijeli luk, potom dodajte ostalo svježe povrće. Dodajte i limenku sjeckanog paradajza. Podlijte s malo vode o pustite da zavrije pa dodajte medaljone od soje i začine. Kuhajte još 20-ak minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.