Volite kestene, jabuke, cveklu i batat, ali dosad ih niste iskoristili baš u toj kombinaciji? Onda je ovo recept za vas.
Ovaj ukusni obrok, osim poslasticu za nepce, nudi i obilje hranjivih tvari. Može poslužiti kao jelo kojim ćete ubrzati probavu. To vam jamče jabuka i jabukovo sirće, maslinovo ulje i cvekla.
Osim toga, idealan je izbor za dijabetičare, osobe alergične na gluten i sve one koji vole isprobavati voće i povrće u ukusnim delicijama. Za to su pak zaslužni batat, kesten i luk u ovom jelu, koje ćete zacijelo često pripremati za svoje najmilije.
Osim kao ukusan porodični obrok, može vam poslužiti i kao prilika za isprobavanje nečeg novog.
Sastojci:
1 dcl jabukovog sirćeta
1 dcl temeljca od povrća
30 g maslaca
2 velika batata
2 crvena luka
2 cvekle
2 velike jabuke
20 dkg kestena
½ dcl maslinovog ulja
1 supena kašika listova timijana
začini po želji – so, biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Cveklu, luk i batat ogulite i narežite na komadiće, a jabuku na osmine. U plitku posudu ulijte jabukovo sirće, temeljac od povrća i maslac te zagrijte do vrenja. Smanjite vatru i na srednje jakoj temperaturi kuhajte 15-ak minuta. U međuvremenu u posudu za pečenje stavite batat, luk i kestene, zajedno s maslinovim uljem i listićima timijana. Začinite solju i biberom, izmiješajte te na kraju dodajte cveklu. Pecite 20 minuta u rerni. Povrće promiješajte, dodajte jabuke i pecite dodatnih 20 minuta, odnosno dok jabuke i povrće ne omekšaju.