Ako želite jednostavan recept za ručak, onda je ova ideja idealba za vas. Naime, ovaj starinski recept za ručak vraća se "u modu".
Osim što ovaj obrok donosi odlučan spoj ukusa i dašak nostalgije na našu trpezu, možemo da uživamo i u tome što je paradajz punjen gljivama ujedno i veoma jefino glavno jelo ili prilog, a uz to se i brzo sprema.
Uz mješavinu gljiva i sira, punjeni paradajz je zaista dekadentan.
Sastojci:
4 velika paradajza
so i biber po želji
500 g isječenih svježih gljiva
1/4 šolje margarina
2 kašike višenamjenskog brašna
1 šolja biljnog sira
2 kašike mekih mrvica hljeba
3/4 šolje isjeckanog svježeg peršuna
2/3 šolje narendanog biljnog kačkavalja
Priprema:
Isjecite paradajz na polovinu, izvadite i bacite pulpu, ostavljajući tanku ljusku.
Lagano pospite solju i preokrenite na papirne ubruse da se ocijede 15 minuta. U velikoj tavi propržite pečgljive urke na margarinu dok većina tečnosti ne ispari, oko pet minuta.
Pospite brašnom i dodajte rendani biljni kačkavalj. Kada proključa, kuhajte i mješajte dok se ne zgusne, oko dvije minute. Sklonite sa vatre. Umješajte hljebne mrvice, peršun i trećinu šolje biljnog sira.
Sipajte po kašiku smjese u "šolje" od paradajza i kada ih napunite, pospite preostalim sirom i stavite u podmazanu vatroslatnu posudu.
Pecite nepokriveno na 200 C° dok se sir ne otopi, otprilike oko 10 minuta.