Vjerovatno ćete se složiti da ne postoji ništa ljepše nego kada vas ujutro probudi miris domaćeg hljeba.
Neki su u stanju da pojedu cijelu veknu, jer je prosto nemoguće odoljeti i mirisu i ukusu. Domaći hljeb sa suhim kvascem možete odmah ujutru napraviti, a njegov recept je malo reći savršen.
Sastojci za domaći hljeb sa suhim kvascem:
800 g brašna
50 g kukuruznog brašna
300 ml tople vode
1 kesica suhog kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli.
Priprema domaćeg hljeba sa suhim kvascem:
U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer, vodu i so. Promiješajte i ostavite da odstoji nekih 10 minuta sve dok se kvasac ne aktivira. Postepeno dodajte brašno i ujedno miješajte smjesu sve dok ne dobijete glatko tijesto. Potom, prebacite tijesto na radnu ploču i lagano ga rukama izradite. Ukoliko je potrebno, dodajte brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo za prste.
Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu i sipajte kap do dvije ulja preko njega i razmažite pa prekrijte krpom i ostavite da tijesto nadođe, sve dok ne se duplira, držeći ga na toplom.
Poslije toga vremena, ponovo premijesite tijesto i potom ga stavite u tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, pa kada ga "postavite", pospite malo preko njega i kukuruznog brašna. Ostavite i u tepsiji da hljeb naraste, najmanje pola sata.
Poslije ovog vremena, pecite hljeb na 180 stepeni, najmanje 30 minuta. Kada hljeb bude pečen, ostavite ga malo da se prohladi i spreman je za jelo.