Sezona je poslastica, a jedna od preporuka je i torta sa makom.
U nastavku pročitajte kako se pravi i šta vam je sve potrebno od sastojaka.
Sastojci:
200 g mljevenog maka
150 g šećera
1 vanilin šećer
4 kašike griza
600 ml mlijeka
150 g putera
350 g mljevenog keksa
Ganaš:
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade
Priprema:
U šerpu sipajte mak, šećer, vanilin šećer i griz. Prelijte mlijekom, promiješajte pa staviti na vatru da se sastojci kuhaju oko 10 minuta uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Zatim skinite sa vatre i u kremu stavite maslac isjeckan na kockice pa miješajte dok se ne otopi.
Skuhanu kremu pomiješajte sa mljevenim keksom. Smjesu, koja će biti prilično gusta, sipajte u kalup prečnika 22 cm i ostavite u frižider da se hladi. U šerpu sipajte slatku pavlaku i stavite na tihu vatru da se grije. Čokoladu izlomite, stavite je u ugrijanu pavlaku pa miješajte dok se ne otopi. Ganaš ostavite da se prohladi. Tortu izvadite iz frižidera i prelijte glazurom, te ukrasite po želji.