TRAJAT ĆE 90 MINUTA

Virgin Galactic planira lansirati prvi komercijalni let u svemir

Virgin Galactic koristi letjelicu "matičnu" s dva pilota koja polijeće s piste, dobiva veliku visinu, a zatim postavlja VSS Unity na raketni pogon

Putnici i posada letjelice VSS Unity trebali bi odvesti 90-minutnu suborbitalnu vožnju. Twitter

A. O.

3.7.2023

Putnici i posada letjelice VSS Unity trebali bi odvesti 90-minutnu suborbitalnu vožnju do ivice svemira u četvrtak.

Virgin Galactic, kompanija koju je 2004. godine osnovao britanski biznismen Ričard Brenson (Richard Branson), trebala bi obaviti svoj prvi komercijalni let do ruba svemira.

Dva oficira italijanskih zračnih snaga i avionski inženjer iz Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije pridružit će se instruktoru Virgin Galactica i dvojici pilota svemirske letjelice u četvrtak na suborbitalnoj vožnji koja će ih odvesti oko 80 km iznad pustinje Novog Meksika.

Let, nazvan Galactic 01, trajat će 90 minuta i dolazi dvije godine nakon prvog testnog svemirskog leta kompanije VSS Unity s punom posadom.

Virgin Galactic koristi letjelicu "matičnu" s dva pilota koja polijeće s piste, dobiva veliku visinu, a zatim postavlja VSS Unity na raketni pogon koji se vine u svemir brzinom od gotovo tri Macha (tri puta brže od brzine zvuka) prije nego što se vrati na Zemlju, prenosi Al Jazzera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.