ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Francuski regulator kaznio TikTok zbog kolačića

Prema pravilima Evropske unije, web stranice moraju jasno zatražiti pristanak posjetitelja za korištenje kolačića

TikTok. AP

A. K.

16.1.2023

TikTok se našao na udaru francuskih regulatora zbog korištenja kolačića ( kolačića , malih datoteka koje web stranice pohranjuju na računar posjetitelja kako bi omogućile dodatnu funkcionalnost tih stranica). 

Naime, francuski regulator CNIL, koji je zadužen za zaštitu privatnosti podataka, istražio je kako TikTok koristi kolačiće i kako ih korisnici na web stranicama platforme mogu izbjeći ili prihvatiti.

Dobili kaznu

CNIL je tako otkrio da je posjetiteljima web stranice tiktok.com vrlo teško odbiti korištenje kolačića, ali i da nisu dovoljno informirani o tome čemu služe podaci prikupljeni korištenjem "kolačića". Zbog toga su kažnjeni sa pet miliona evra.

Podsjetimo, prema pravilima Evropske unije, web stranice moraju jasno zatražiti pristanak posjetitelja za korištenje kolačića, ali i obavijestiti ih o tome šta se tačno prikuplja i omogućiti posjetiteljima da odbiju korištenje kolačića.

Korištenje podataka

TikTok je objavio kaznu, uz napomenu da je francuski regulator izrekao kaznu zbog prakse koju su promijenili prošle godine. Dodali su da je posjetiteljima sada lakše odbiti korištenje drugih kolačića te je bolje objašnjeno za što se ti podaci koriste.

Privatnost naših korisnika i dalje je glavni zadatak TikToka, istakla je kineska platforma.

Zanimljivo je da francuski regulator nije testirao kako se kolačići koriste u mnogo više korišćenoj aplikaciji TikTok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.