REAGIRAO NADZORNI ODBOR

Facebook će ispitati treba li se cenzurisati riječ "šehid" na društvenim mrežama

Ovo je složeno pitanje moderiranja, rekao je Hjudžs

Meta je zatražila savjet. Facebook

A. O.

9.3.2023

Moderiranje arapske riječi "šehid" što u prijevodu znači "mučenik", nadzorni odbor kompanije Meta Platforms je saopćio danas da će preispitati.

To će učiniti s obzirom da ta riječ uzrokuje više uklanjanja sadržaja na svojim platformama nego bilo koja druga riječ ili izraz.

Kako je navedeno iz odobra, Meta je zatražila savjet o tome da li je potreno nastaviti s uklanjanjem objava na Instagramu ili Facebooku koje sadrže tu riječ, za označavanje pojedinaca koji su označeni kao opasni ili koristiti drugačiji pristup.

- Ovo je složeno pitanje moderiranja koje utječe na način na koji se milioni ljudi izražavaju na internetu i jesu li muslimanske i arapske zajednice podvrgnute pretjeranoj primjeni svojih sadržaja zbog Metine prakse prinude - kazao je Thomas Hjudžs (Hughes), direktor administracije nadzornog odbora.

Umjerenje riječi može rezultirati pretjeranim poređenjem, posebno u zemljama arapskog govornog područja, i moglo bi imati utjecaja na prenošenje vijesti u tim regijama, primijetio je odbor i pozvao na javne komentare kako bi pomogle u raspravama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.