INOVATIVNO

Sony Xperia 1 V stiže sa poboljšanim senzorima

Na poleđini, koja takođe sadrži Gorilla Glass Victus 2 staklo, nalazi se sistem poboljšanih kamera senzora

Sony Xperia 1 V. Facebook

A. O.

11.5.2023

Sony je zvanično predstavio svoj najnoviji vrhunski telefon - Xperia 1 V, koji krasi prvi Exmor T senzor za mobilne uređaje za poboljšano fotografisanje u uslovima slabijeg osvjetljenja.

Sony Xperia 1 V ima 4K displej od 6,5 inča, OLED tipa i sa osvježavanjem od 120Hz. Ekran ima Gorilla Glass Victus 2 zaštitu, kao i 12MP selfi kameru.

Telefon je podržan X1 mobilnim čipom za poboljšani kvalitet videa, dok je za pokretanje uređaja zadužen premijum Snapdragon 8 Gen 2 čip. Uz njega stiže i 12GB RAM-a i 256GB prostora za skladištenje podataka.

Na poleđini, koja takođe sadrži Gorilla Glass Victus 2 staklo, nalazi se sistem poboljšanih kamera senzora. Među njima je glavna kamera od 52MP, 12MP telefoto i 12MP ultraširoka kamera.

Fotografisanje će biti poboljšano, zahvaljujući Exmor T senzoru čija je primarna uloga poboljšanje fotografisanja u uslovima slabijeg osvjetljenja. Sve kamere su podržane Zeiss optikom. ToF senzor je uklonjen jer Sony tvrdi da su kompanijini AI algoritmi toliko napredni u ovom trenutku da su taj senzor načinili suvišnim, prenosi b92.

Poboljšanja su načinjena na polju stereo zvučnika, koji nsu glasniji i imaju bogatiji bas, dok je zadržan priključak za slušalice od 3.5mm. Još jedna "sitnica" koja je mnogima bitna jeste i postojanje microSD slota, pa je Sony Xperia 1 V jedan od rijetkih premijum telefona sa ovom opcijom.

Telefon napaja baterija kapaciteta 5000mAh, sa podrškom za brzo punjenje od 30W. Sony ističe da se baterija do 50 posto puni za 30 minuta. Uz IP65 i IP68 sertifikate ne morate da brinete oštećenjima od vode ili prašine.

Sony Xperia 1 V će na tržištu Evrope biti dostupan po cijeni od 1399 evra krajem juna, u crnoj, platinum srebrnoj i kaki zelenoj boji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.