IAKO SU UOČENI PROBLEMI

Neuralink dobio dozvolu za ugradnju moždanog čipa u još jednog pacijenta

Prema izvještaju, više od 1.000 kvadriplegičara već se upisalo u njihov registar pacijenata

Neuralink namjerava ugraditi svoj uređaj u drugog pacijenta do juna. Facebook

E. Ag.

21.5.2024

Neuralink Ilona Maska (Elon Musk) dobio je odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za ugradnju svog moždanog čipa u još jednog pacijenta. Wall Street Journal izvijestio je o toj odluci nakon što je Neuralink predložio rješenje problema pronađenog kod njihovog prvog pacijenta.

Testiranja na životinjama 

Ranije u maju, Neuralink je otkrio da su se sićušne žice implantirane u mozak njihovog prvog pacijenta povukle s položaja. Pozivajući se na vlastite izvore, Reuters je prošle sedmice izvijestio da je kompanija bila svjesna testiranja na životinjama da bi se te žice mogle povući.

Kako bi riješili taj problem, iz Neuralinka planiraju ugraditi neke od žica uređaja dublje u mozak, kao što je navedeno u dokumentu i izvoru upoznatom s radom kompanije. Neuralink namjerava ugraditi svoj uređaj u drugog pacijenta do juna i nada se da će ove godine u studiju uključiti ukupno 10 ljudi. Prema izvještaju, više od 1.000 kvadriplegičara već se upisalo u njihov registar pacijenata.

Upravljanje pomoću misli 

Osim toga, Neuralink planira podnijeti zahtjeve regulatorima u Kanadi i Britaniji u nadolazećim mjesecima za početak sličnih ispitivanja. FDA je izjavila da ne može otkriti informacije o aplikaciji bilo koje kompanije za ispitivanje na ljudima, piše Zimo.hr.

Neuralink još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

U februaru je kompanija objavila da prvi pacijent kojem je implantiran moždani čip može upravljati računarskim mišem pomoću svojih misli bez štetnih učinaka. Studija koristi robota za hirurško postavljanje implantata sučelja mozak-računar u područje mozga koje kontrolira kretanje, prema podacima Neuralinka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.