HRANA ZA DUŠU

Naida Kundurović: Kako me zagrlio Nil Donald Volš

Znao je da sam novinarka pa me poslije toga primio kao gosta u svoju sobu i desio se taj instant klik

Kundurović: Trebao mi je adrenalin, ali i psihički smiraj. Privatna arhiva

Razgovarala: Edina BAKIĆ

2.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Urednica i voditeljica emisije „Impuls“ na N1 Naida Kundurović rijetko skida osmijeh s lica. Osim što joj zadovoljstvo pričinjava posao kojim se bavi, tu je i njena nepokolebljiva vjera u čuda.

Tokom boravka na seminaru u Ljubljani Nila Donalda Volša (Neale Donald Walsch), američkog pisca duhovne književnosti, upravo joj se desilo čudo.

 Seminar u Ljubljani

Samo nekoliko dana poslije predavanja Naida je s Volšom uradila intervju, a u razgovoru za „Dnevni avaz“ otkrila je kako se srela s njim.

- Volš je jedan od najvećih duhovnih učitelja, čovjek koji je meni lično mnogo obogatio život i probudio me. Tako sam odlučila da pohađam njegov dvodnevni seminar u Ljubljani. Slušati čovjeka koji vam je dotakao život je veličanstveno. Ko razumije duhovne stvari na njemu je da širom otvorenih očiju i čula upije svaku njegovu rečenicu.

 Kako je došlo do realizacije intervjua s Volšom?

- Nekad nas život sam usmjeri na taj put, a s druge strane bilo je nekih prepreka za intervju, jer je njegov američki PR rigorozan pa je svaki medijski zahtjev odbijao, uključujući i moj, ali... Onda sam došla na predavanja, prije svega da sebe lično obogatim. Već na predavanjima Volš me primijetio, jer sam prvi dan seminara digla ruku i imala pitanje za njega. Znao je da sam novinarka pa me poslije toga primio kao gosta u svoju sobu i desio se taj instant klik, raširio je ruke, zagrlio me i nekako sve je bilo kao da se odranije poznajemo. Zatim je uslijedilo: „Bože dragi, zašto mi ne bismo napravili intervju“? Tako sam se uvjerila da čuda postoje i da s razlogom vjerujem u njih.

 Poruka ljudima

 On ima zanimljivu životnu priču, s ulice je stigao do zvijezda.

- Tokom seminara u Ljubljani pričao je svoju životnu priču. Doslovno je bio beskućnik na ulici i onda mu se desio prijelomni trenutak. Otkrio je da treba djelovati iz srca, a ne iz glave.

 Veliki ste zaljubljenik u putovanja. Nedavno ste boravili u Aziji.

- Bila sam u Kambodži i Vijetnamu, a ovo putovanje je bilo specifično. Trebao mi je adrenalin, ali i psihički smiraj. Azija je inače moja boljka, jer sam u Šangaju živjela godinu, dopadaju mi se tradicija i narod. Zato sam odlučila da proširim saznanja o Aziji, tamo je džumbus, cirkus, džungla... Možda to svakome ne odgovara, ali meni da. Azija je daleko od Evrope, ali je čarobna.

 Tamo je dodir s ljudima nevjerovatan i nekako svima nam je to potrebno, jer smo se poprilično izgubili. Fokusirani smo najviše na sebe i materijalno zgrtanje bogatstva, dok u Aziji, u ekstremnom siromaštvu, imate predivne ljude, koji pružaju neizmjernu ljubav. Zato su putovanja nešto što će me pratiti tokom cijelog života.

 Kako uspijevate uskladiti posao, privatne trenutke i porodične obaveze?

- Neki misle da sam super žena, ali nisam. Obična sam žena sa svim slabostima i strahovima, koja je naučila osnovno pravilo da u ovom svijetu trebamo imati povlačenje u sebe. To podrazumijeva  razgovor sa sobom, bez društvenih mreža, javnosti, ljudi... Svačija čaša bude nekad prazna i važno ju je obnoviti, a ja to radim kroz duhovne prakse kao što je meditacija, povezivanje s univerzalnim izvorom energije, a s druge strane imam i svoje porodične, ustvari prijateljske rituale. To su ljudi koji ništa ne očekuju od vas, a sretni su da ste tu.

Ne postoji svjetlost bez mraka, niti osmijeh bez suza

- Apsolutno je teško naći goste za emisiju i istina je da se i ja nekad iznerviram. Svako ko kaže da se ne nervira nije realan. To Nil objašnjava kad kaže: „Ne postoji svjetlost bez mraka, niti osmijeh bez suza“. Zato, normalno je da se umorim i iznerviram, pogotovo kada je u pitanju tip emisije koju vodim, jer trebaju mi sagovornici koji se ne uklapaju u šemu jeftinoće i šunda. Teško je to postići, ali uspijevam zahvaljujući saradnicima – kaže Kundurović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.