KRALJ HORORA

Stiven King preporučuje kontroverzni film iz 2001. godine: Da li ste ga gledali?

Viktor Salva je problematičan, nestabilan reditelj koji ima uznemirujuću i nestabilnu prošlost, napisao je autor

Stiven King. Instagram

E. T. / Index.hr

3.8.2024

Autor Stiven King (Stephen) osim scenarija, kratkih priča i romana, ponekad piše kritike i filmske eseje.

Kralj horora je 1981. godine objavio knjigu “Danse Macabre” u kojoj je istraživao razne vrste horora. Knjiga je ponovno objavljena 2010. godine, nakon što je dodao novi esej nazvan “What's Scary”.


U njemu se osvrnuo na moderne horore i složio listu filmova koje preporučuje svim ljubiteljima žanra. Kako navodi Slash Film, uz hvaljene horore “The Descent”, “Scream” i “Shaun of the Dead” našao se i kontroverzni film “Jeepers Creepers”.

Tematika filma

To je horor iz 2001. godine u kojem glavne uloge igraju Džastin Long (Justin) i Džina Filips (Gina Philips). Film prati brata i sestru, Triš (Trish) i Derija (Darryja), koji se vraćaju s fakulteta za vrijeme proljetnih praznika. Putem pričaju o urbanoj legendi o mladom paru koji je nestao dok se vozio cestom na kojoj se oni trenutno nalaze.

Nakon što naiđu na jezivog stranca koji iz svog kamiona baca tijela umotana u krvave plahte, Triš i Deri odluče istražiti što se događa, ne znajući da će doći licem u lice s čudovištem koje lovi mlade ljude.

Kontroverzni reditelj

Iako je film ostvario kritički i komercijalni uspjeh te doveo do nastanka cijele franšize, neki ga danas smatraju kontroverznim, jer ga je režirao i napisao Viktor Salva (Victor).

Salvina karijera započela je kratkim hororom “Something in the Basement”, koji je toliko oduševio Francisa Forda Kopolu (Coppolu) da mu je odlučio finansirati idući film - horor “Clownhouse” iz 1989. godine.

Ipak, prije nego što je film imao premijeru, Salva je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dvanaestogodišnjeg dječaka koji je glumio u njemu. Reditelj je osuđen na tri godine zatvora, ali pušten je nakon samo petnaest mjeseci.

Iako su mnogi vjerovali da mu je karijera gotova nakon stravičnog zločina, Salva je nastavio snimati filmove. Produkcijske kuće koje su ga finansirale nerijetko su se nalazile na meti kritika jer su sarađivale s njim.

King pohvalio film

Dok neki vjeruju da se umjetnost ne može odvojiti od umjetnika, King ima suprotno stajalište. U svojoj preporuci osudio je kontroverznog reditelja, ali je istovremeno pohvalio njegovo djelo.


Isječak iz filma. Screenshot / YouTube

- Viktor Salva je problematičan, nestabilan reditelj koji ima uznemirujuću i nestabilnu prošlost - koja uključuje osudu za seksualno zlostavljanje djeteta - ali ovaj film, čiji je fokus na bratu i sestri koji se susreću s natprirodnim serijskim ubicom u sjevernoj Floridi, nemilosrdno je zastrašujući - napisao je autor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.