BKC

Aleksander Pejn u Sarajevu: "Magija života leži u ljudskoj povezanosti"

Valjda imamo ozbiljnu stranu koja želi da sagleda život i ispriča dobru sočnu priču punu iskrenosti i bola, kaže Pejn

Održan Masterclass - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
S. Čengić - A. Pehlivan

18.8.2024

U Bosanskom kulturnom Centru danas je održan drugi Masterclass u sklopu Sarajevo Film Festivala.

Današnji gost bio je Aleksander Pejn (Alexander Payne), poznati producent i scenarista.

Voditelj programa i ovoga puta bio je Ennis Ćehić, koji je zajedno sa specijalnim gostom oduševio publiku.

- Gledao sam filmove i TV emisije koji vjerovatno imaju previše spektakla. To su stvari koje su uklonjene iz mog života, ali pretpostavljam da mi se sviđaju. Međutim, ove sedmice, dok sam ponovo gledao filmove Aleksandera Pejna zaista sam se podsjetio koliko moćna može biti humanistička kinematografija. Njegovi filmovi jednostavno nisu samo fantastična umjetnička djela, već mislim da mi se činilo kao dobar i iskren podsjetnik da magija života zaista leži u ljudskoj povezanosti i bez obzira na to koliko je to prevara. Pejnovih osam dugometražnih filmova nominirano je za ukupno 24 Oskara, uključujući 4 nominacije za najbolji film i 3 za najbolju režiju - kazao je Čehić.

Osim Aleksandera Pejna u publici se našao njegov koscenarista Tejlor, pa se top prilikom Pejn našalio da se nada da će ih dobro predstaviti.

- Kao da možete reći da su smiješne drame. Ili dramske komedije. Ali, ne znam. Valjda imamo ozbiljnu stranu koja želi da sagleda život i ispriča dobru sočnu priču punu iskrenosti i bola. A onda se posebno dobro zabavite radeći to i šalite se - kazao je Pejn.

Likovi u Pejnovim filmovima su kristalno jasno definisani i imaju svoje jasne motive, a Pejn je otkrio zašto je to tako.

- Kristalno mi je jasno što vas je teško čuti ovdje, jer ja vas čujem, a onda možete i vi da nas čujete, u redu? Da. U redu. Imaju kristalno jasnu motivaciju - kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.