FESTIVAL DO 17. SEPTEMBRA

AJB DOC: Svjetska premijera filma koji razotkriva izraelske strategije za sistematsko oduzimanje palestinske zemlje

Nakon 7. oktobra izvještavanje međunarodnih medija o izraelsko-palestinskom pitanju nerijetko je bilo pristrasno, rekla je Çakmak

Sa premijere. AJB DOC

FENA

prije 4 dana

U okviru Sedmog AJB DOC Film Festivala održana je svjetska premijera dokumentarnog filma "Cijena zemlje", koji je nastao u produkciji TRT Worlda uprkos zabrani snimanja.

Sala Cineplexxa bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a danima prije premijere tražila se karta više, saopćili su organizatori.

Premijeri filma, kojeg je ekipa istraživačke jedinice TRT World snimala na okupiranim palestinskim teritorijama, prisustvovao je i zamjenik generalnog direktora TRT-a Omer Faruk Tanriverdi, kao i brojni međunarodni novinari i aktivisti.

Kroz seriju intervjua sa svjedocima i akterima, ali i detaljne reportaže, autori prikazuju kolonijalistički način razmišljanja Izraela i djelovanja ekstremističkih jevrejskih grupa vođenih vizijom Velikog Izraela i države Izrael, „razotkrivajući podmukle strategije za sistematsku krađu palestinske zemlje”.

Diskusija autora

Nakon projekcije uslijedila je diskusija autora Joséa Carlosa Soaresa, Tanjua Şahina i Aslıhan Eker Çakmak s publikom.

Ovaj trojac se, dva mjeseca nakon početka brutalnih izraelskih napada na Gazu, infiltrirao među radikalne izraelske doseljeničke grupe, uključujući ozloglašenu ekstremističku organizaciju Hilltop Youth, koju čak i izraelski mediji ponekad opisuju kao izraelski ISIL, saopćeno je iz direkcije Festivala.

- U svijetu punom dezinformacija i pristrasnog izvještavanja, naročito u mainstream medijima, dokumentarni filmovi poput ovog ključni su za otkrivanje istine. Nakon 7. oktobra izvještavanje međunarodnih medija o izraelsko-palestinskom pitanju nerijetko je bilo pristrasno, prikazujući Izrael kao zemlju koja se brani, ignorišući decenijama dugo nasilje doseljenika - rekla je, između ostalog, Çakmak.

Raseljenje Palestinaca

Ističe da ono što su zabilježili nije samo djelo nekoliko ekstremista, već je dio šireg, sistematskog napora da se Palestinci rasele.

- Da, bilo je trenutaka straha, ali istina zahtijeva hrabrost, a dokumentarci su medij kroz koji tu hrabrost možemo pokazati - rekla je Çakmak, izražavajući nadu da ovaj istraživački dokumentarni film može poslužiti kao dokaz izraelskih ratnih zločina u pravnim postupcima, možda čak i pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.