TEŠKE RIJEČI

Kusturica: Spreman sam da izgubim život u borbi protiv onih koji žele da kopaju litijum u Srbiji

Ističe da je tajna što je to ubistvo s predumišljajem, jer ono nema svoju instantnu vrijednost

Facebook

D. H.

prije 13 sati 24 minute

Režiser Emir Kusturica u intervjuu za Sputnjik, koji je u međuvremenu skinut sa Youtubea, ponovio je da je spreman da izgubi život u borbi protiv onih koji, kako je rekao, uništavaju životnu sredinu, odnosno onih koji su htjeli da kopaju kobalt, nikl, odnosno oni koji žele da rade litijum na teritoriji Srbije.

„Uopšte se nisam promijenio u međuvremenu, čak i uz uslov da komocija koriguje čovjeka ako se stvar bude razvijala morat ću, dakle, da upotrijebim sve ono što podrazumijeva odbranu territorije od onih koji žele da nam unište život i da ono preostalog stanovništva koje ovdje živi uništi, odnosno uguši“, naveo je Kusturica, a preneo „Danas„.

Ističe da je tajna što je to ubistvo s predumišljajem, jer ono nema svoju instantnu vrijednost.

- Ne možemo reći za pet dana ili za mjesec dana da je neko nekog ubio zato što je dozvolio kopanje rude, nego je to jedna vrsta davljenja naroda kao što je udavljen narod na Kosovu. Mi smo prisustvovali jednom, rekao bih, dugogodišnjem uvođenju agonije na teritoriju Kosova koja je zapravo išla od toga “imamo policajce – nemamo policajce’, ‘imamo dozvolu za hiljadu, al ne možemo’, ‘imamo brane, skinimo brane’, ‘imamo zid, srušimo zid’, ‘imamo svoju policiju, nemamo svoju policiju’, ‘hoćemo reizbore, nećemo reizbore, izgubimo izbore’. I finale te ideje, je zapravo Kosovo, koje ne samo da ima svoju ličnu, nego mi je nećemo priznati, al ona u faktičkom smislu te reči poslije usvajanja sjevera Kosova, postoji kao država i to država koja prešutno, a ustvari verbalno po Ohridskom sporazumu, sve već funkcioniše kao da pored nas stoji država za koju mi osjećamo i mislimo da jeste zapravo naša država“, naveo je režiser Emir Kusturica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.