ŽENSKI SUSRETI

Slađana Mandić za "Dnevni avaz": Ne plašim se godina, ali o starosti ne želim da razmišljam

„Osluškujem“ je moja lična karta

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

3.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Slađana Mandić (35) uspješno osvaja publiku svojim glasom i stasom. Njena pjesma „Osluškujem“ broji milionske preglede na YouTubeu. 

 Ljubavne teme

Sarajka ovih dana mnogo vremena provodi u studiju gdje snima nove numere i polako priprema album.

- Sad je samo pitanje šta će da izađe prvo. Uglavnom, zaista imam toliko pjesama da mogu odmah album da izdam. Ali, će ipak izaći kao singlovi. Nova pjesma će izaći, ako ne stignemo tokom proljeća, onda pred ljeto definitivno.

Koja je tematika pjesama?

- Kod mene su uvijek ljubavne pjesme. Mene vole žene, na šta sam ponosna, i uvijek se obraćam ženskoj publici.

 Pjesma „Osluškujem“ jako je popularna.  

- Svakako da sam ponosna na tu pjesmu. „Osluškujem“ će ostati, a već je ostavila dubok trag. Drago mi je kada dobijem pohvale za nju. Našla je svoj put i definitivno je moja lična karta. Ponosna sam, vjerovala sam u nju zaista. Ali nisam mislila da će ovako uspješna biti. Jer nije komercijalna, nije ona koju na prvu prihvatite, a inače takve pjesme ni ne radim. Malo teži put sam izabrala, ali dugotrajniji. To je moj stav i moja neka formula za uspjeh.

Koliko je teško ženi uspjeti na sceni?

- Mislim da je ženama teško generalno. Kako su se žene izborile za svoja prava, imam osjećaj da im je još teže. Nisam od onih koje kukaju, ja sam borac. Volim da se trudim i da radim, a tako savjetujem i mladim ženama, djevojkama i djevojčicama. Prije svega, trebaju da se obrazuju i rade na sebi, jer onda im je lakše u životu, tako sigurno imaju veće poštovanje. Estrada je osjetljivija tema, jer je izložena javnosti. Ali kada radite svoj posao iskreno, i kada ste talentirani za to, volite to svim srcem, kao što je kod mene slučaj, onda tu nema nikakvih problema. Ja nisam imala nikada skandale. Znala sam da radim kako treba, da imam poštovanje i da pjevam jer je to moj posao. Naravno, ima nekad i poteškoća kod ostvaranja ciljeva, ali sve je borba. Treba vjerovati u sebe i poštovati sebe da bi vas i drugi poštovali.

Plašite li se godina?

- Kada sam bila mlađa, više sam se plašila godina. Ono kad u dvadesetim pomisliš da ćeš ući u tridesete, pa i u četrdesete... To je bilo strašno, nisam mogla da vjerujem. A kada dođete u tridesete kao što sam ja onda sam dobila posebnu vrstu samopouzdanja. Doduše, kada si mlađi, nemarniji si prema sebi. A sada se više i trudim i više njegujem. Kažu mi da bolje izgledam sada nego ranije i to mi je veliki kompliment. Nadam se da će mi to govoriti još dugo. Ne plašim se, ali o dubokoj starosti ne želim da razmišljam u ovom trenutku. Žena kada je lijepa, lijepa je u svakoj dobi.

Kako stignete sve uskladiti, posao i porodicu?

- Vjerujte mi da nekada samu sebe pitam isto. Neke stvari možda ispaštaju u određenom momentu. Ali sam shvatila da moram napraviti plan organizacije. Kada sam bila sama, sve je bilo podređeno meni i sve se vrtjelo oko mene. Međutim, kada je porodica u pitanju onda su prioriteti malo drugačiji, onda ide dijete pa sve ostalo. Bitna je samo dobra organizacija. Ima žena koje imaju više djece, pa se izbore sa svim tim. Nisam ja ništa posebnija od neke druge žene. Kada vas bace u vatru, nema ne mogu, ne želim... Jednostavno se mora snalaziti.

 

Solistički koncert

Je li imate neostvarene želje kada su saradnje u pitanju?

- Te su stvari uvijek dobrodošle. Uvijek je lijepo osvježiti karijeru s nečim novim. Takve želje uvijek imam. Nešto što sam odavno željela će mi se uskoro i ostvariti, ali ne smijem da govorim mnogo o tome. Bit će nekih kombinacija. Ono što je moja želja je solistički koncert, ali otom-potom. Voljela bih, naravno, da to prvo bude u mom rodnom Sarajevu. Treba sebi uvijek davati sve veće i veće ciljeve. Jako volim konkurenciju, u svakom smislu. Mislim da je to zdrava stvar i to je ono što mene gura.

Ima li ljubomore između kolega?

- Ne znam stvarno. Volim da se družim. Žene me vole i mogu da kažem da nema ljubomore. Često mi neke i pišu, javljaju se. U meni vide neku srodnu dušu, prijateljicu, kao da me znaju.

Žena koja je zadovoljna samom sobom, ispunjena i ostvarena nema razloga da bude ljubomorna.

Čokolada mi je jedini porok

- Osjećam se kao djevojka, a ovo mi je neki period života kada se zovem ženom, a ne osjećam se tako. Volim čuti kada mi neko kaže da sam djevojka. Nema kod mene nikakvih specijalnih tajni, zaista sam zahvalna genetici, skoro 90 posto je tu odrađen posao. Hvala mami i tati. kaže. Nisam sklona gojenju, ali i generalno vodim zdrav način života. Treniram redovno koliko mogu. Moja sreća je da volim jesti ono što je zdravo, nisam ljubitelj loših stvari. Jedini moj porok je čokolada. Ne branim sebi ništa. Umjerenost u svemu je pravi recept. U svakom dijelu dana, bez obzira jeste li na pijaci u kafiću ili na sceni, uvijek se mora voditi računa o svom izgledu – kaže Mandić.

Posao i putovanja

- Putujem od 15. godine. Prvo sam bila model, pa sam onda ušla u svijet muzike. Imam iza sebe veliko to iskustvo i putovanja. Obišla sam skoro pola svijeta. To je normalno u ovom poslu, iako je nekada naporno. I porodično volimo putovati. Postala nam je tradicija da osim ljetovanja i zimi malo pobjegnemo iz grada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.