ISPOVIJEST

Ivana i Mišo Kovač za "Avaz": Naša pobjeda

Kad je riječ o tatinom stanju, sad je to sve super, ali je bilo veoma teško dok je bio u bolnici - ističe kćerka Ivana

Ivana i Mišo Kovač: Otac i kćerka velika su podrška jedno drugom. Arhiv

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

26.5.2019

Ivana Kovač, kćerka legendarnog hrvatskog pjevača Miše Kovača, koji je u martu završio u bolnici na liječenju infekcije pluća, u ekskluzivnoj ispovijesti za “Dnevni avaz” kaže da je bila van sebe, ali da je sada, srećom, sve dobro.

Uz Ivanu, čuvenom pjevaču podršku pruža i novi član porodice, unuka Elena, koja je od prvog daha postala Mišina mezimica. 


Normalan život 

U razgovoru za naš list s Ivanom smo otvorili kutiju uspomena o Miši te razgovarali o izazovima majčinstva, karijeri i suprugu Elviru, koji je njen partner već deset godina.

- Kad je riječ o Mišinom stanju, sad je to sve super, ali u trenutku kad se to sve desi, onda i nije tako super. Onda si van sebe, jer znam, kad meni Elena dobije temperaturu, uopće ne znam gdje sam. To je reakcija na ljude koje voliš i to je sasvim normalno. Bilo je teško, naravno, ali nije bilo ništa strašno, to su pluća, bio je bolestan još kad je imao koncert u splitskoj Spaladium Areni, kad je nastupao s visokom temperaturom, i jednostavno se vuklo jedno za drugim i onda ga je zakačilo. Ali, kažem, nije to ništa strašno, kad je to neko koga voliš, eh, to je, onda, teško – govori nam Ivana u telefonskom razgovoru iz Zagreba.

Ivana otkriva kako joj je otac Mišo u životu, a poslije i u poslu, bio velika podrška te da nije osjetila teret njegove slave.

- On je moj baš prijatelj, njemu mogu reći baš sve. Uvijek je spreman dati savjet koji ćeš ti poslušati ili ne poslušati, ali uvijek je dobronamjeran. Jednostavno, on je, ja volim reći, šezdeset posto mene. Ja ne znam za drugu opciju. Da znam kako je ne biti njegova kćerka, onda bih, možda, znala. Tako sam odgajana, tako koračam kroz svijet. Uvijek sam živjela sasvim normalan život, nikad nisam osjetila teret. Možda sam, jednostavno, naučila tako funkcionirati – iskrena je kćerka čuvenog pjevača.

Javna scena

Pjevačica je prošle godine donijela na svijet kćerku Elenu, a niko sretniji nije bio od Miše, kojem se uloga djeda posebno svidjela.

- To je nešto nevjerovatno, čula sam za tu ljubav djeda i bake prema unucima, ali sam se sada, kad sam to doživjela, uvjerila. Ne samo Mišo nego i Elvirovi roditelji. To je baš lijepo vidjeti. Majčinstvo me mnogo promijenilo. Jednostavno, to funkcionira tako da se javlja strah kako ću ja to, to je, ipak, jedno malo biće o kojem se moraš brinuti, a sad mi je to prirodno kao kad idete u prodavnicu. Naravno, moj život je podređen njoj. Malo je teže oko organizacije s obzirom na to da smo momak i ja sami, ona nema dadilju, jer je ne damo nikome. To je jedini problem što se tiče nje. Ja sam kao osoba mnogo sigurnija, dobila sam neku sigurnost, generalno, prema ljudima i poslu, sad sam sigurnija. Neke stvari koje su me prije nervirale, uopće me ne diraju – otkriva Ivana.

Ona je sa partnerom i ocem svoje kćerke Elvirom Hasanhodžićem zajedno već deset godina i jedan su od rijetkih parova na sceni koji su to uspjeli.

- Mi smo se upoznali malo prije nego što sam ja ušla na tu javnu scenu. Možda zato što sam tu javnu scenu prošla kao dijete sa svojim ocem. Apsolutno sam upoznala kako taj svijet funkcionira. Moj tata bi odradio svoj posao i uvijek bio kod kuće. Tako me učio kroz život, uvijek me pita: “Kako ste vas dvoje”, ja kažem da smo super, a on odgovori da je to najbitnije. To jedino treba funkcionirati kako treba. Nisam mnogo po medijima ni događajima, a privatno živim normalnim životom. Veoma dobro balansiram između javnog i privatnog – priznaje nam umjetnica.

 Biser s juga

Ivana se nedavno vratila na muzičku scenu s novim singlom “Za mene”, poslije kojeg slijedi i album.

- Nisam napravila neku dugu pauzu, oko godinu, s tim da sam izbacila singl “Biser s juga”, koji nije dobio ni spot, a lijepo je prošao. Između toga sam najnormalnije radila nastupe tako da stvarno nije bilo teško. Što se tiče mog posla, meni je bitna isključivo pjesma. Strašno mi pada ova megaindustrija, svaki dan nove pjesme. Ja sam, ipak, stara škola. Mnogi mi kažu da sam jedina koja njeguje pravu zabavnu muziku koja je bila prije i to mi znači – govori Ivana.

 Plašim se...

- Za Elenu se najviše plašim društvenih mreža, to vam ne mogu opisati. To internet-bespuće, tu nema kraja. Moralne vrijednosti su izokrenute, kad si normalan, ti si njima dosadan lik. Da ne govorim o oblačenju tih curica. Ja sam prvu štiklu obula sa 24 godine, i to me mama nagovarala – priznaje pjevačica.




Mišo Kovač, nakon zdravstvenih problema koje je imao u martu, nije se oglašavao. Ova muzička legenda, inače, uglavnom izbjegava medije, a ovog puta je ekskluzivno govorio za “Dnevni avaz”.

Na naš upit kako se osjeća nakon svega, odgovorio je:

- Dobro sam, bio sam nešto bolestan, ali sad je sve uredu. Uskoro izlaze dva moja albuma, jedan od 100 pjesama, koje je birao "Croatia Records", i drugi od 80 pjesama, koje sam birao ja za svoju publiku. U desetom mjesecu imam koncert u Areni Zagreb – rekao nam je Kovač.

Sa nama je podijelio i radost koju mu pričinjava unuka Elena, koja mu je od prvog trena mezimica i inspiracija da nastavi dalje.

- Veoma sam sretan u ulozi djeda. Elena je lijepa, slatka, pametna i samo nek’ je zdrava – kratko je rekao Kovač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.