EKSKLUZIV

Proslavljeni pijanista Robert Verner: Živopisna sam ptica iz carskog Beča

Treći put nastupa na balu u sarajevskoj Vijećnici

Verner: Na sceni od četvrte godine. Sabin Klimpt

Piše: A. HODŽIĆ

9.6.2019

Proslavljeni pijanista Robert Verner (Werner) ove godine treći put nastupa na Austrijskom balu u sarajevskoj Vijećnici. Povodom toga ovaj svestrani muzičar nam je u ekskluzivnom razgovoru govorio o tome kako se osjeća pred novi dolazak u našu zemlju, Sarajevu koje ga je očaralo, te ocu kao glavnom ''krivcu'' ovoga što danas jeste.    

Posebno zadovoljstvo 

 Šta očekujete od trećeg nastupa u bh. prijestonici?

- Osjećam se sjajno i veoma se radujem što ću opet biti dio ovog velikog projekta. Vraćanje u Sarajevo je uvijek posebno zadovoljstvo i očekujem spektakularan događaj u čarobnoj Vijećnici kao i prethodne dvije godine.

Kako je izgledao Vaš prvi susret sa Sarajevom?

- Na poziv mog prijatelja Martina Pamera, višegodišnjeg austrijskog ambasadora u BiH i organizatora prva dva bala u Sarajevu, upoznao sam vašu očaravajuću prijestonicu 2017. Zaista volim dinamičan multikulturalni umjetnički život, velike znamenitosti i prijateljstvo ljudi koje sam upoznao, duboko su me dirnuli. Osim toga, imao sam čast da predajem na majstorskim kursevima na obje muzičke akademije u Sarajevu.

 Počeli ste učiti klavir od svog oca. Koliko je on odgovoran za sve što ste postigli u životu?

- To je veoma zanimljivo pitanje. Moj otac je bio i muzičar i kompozitor i, nevjerovatno, on je svirao devet instrumenata te nastupao kao pjevač. Naravno, njegov utjecaj je bio presudan. Moje prvo muzičko iskustvo bilo je u dobi od četiri godine, jer sam na pozornici morao pjevati bečke pjesme. Nema sumnje da je otac najvažnija muška ličnost u mom životu te da ima mnogo veze s mojim dostignućima i znam da me gleda s puno ljubavi.

Najisplativiji posao

Osim komponiranja pjesama, pišete i filmsku muziku.

- Ja sam živopisna ptica iz carskog Beča, moje prvo polje je bečka pjesma, u kojoj je sve ostalo ukorijenjeno. Komponiranje muzike, opere i filmske muzike je zabavno, ali zahtijeva mnogo stručnosti i tehničke izvrsnosti. Veliko iskustvo je bio raditi za “Nibelungen” autora Frica Langa (Fritz).

 Pisali ste muziku i za umjetničko klizanje, koliko je to bilo izazovno?

- Klizanje je baš kao i najelegantniji ples, bečki valcer. Pisanje za šarmantnu svjetsku prvakinju Karolinu Kostner (Caroline) i njene nastupe bila je jedna od najisplativijih stvari koje sam ikada napravio.

 Zahvalnost i naklonost 

- Više od 8.000 gledalaca aplaudiralo mi je na stadionu „Ice Wave“ u Bozenu. Posljednje dvije godine u Sarajevu su, također, nezaboravne. Moja publika je tako slatko pokazala zahvalnost i naklonost - rekao nam je Verner.

 Mjuzikl "Grof Drakula"

- Mjuzikl “Grof Drakula” napisao sam 2013. Drakula je tragična i siromašna figura, s posebnim odnosom prema mladim, lijepim i nevinim ženama - otkrio je muzičar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.