JET SET

Druga strana priče o Merilin Monro: Mnogi su mislili da je glupa, ali ovo je prava istina

Najpoznatija plavuša na svijetu

Merilin Monro umrla u 36. godini. Arhiv

Dž. S. / Avaz.ba

18.6.2019

Merilin Monro (Marilyn Monroe), najpoznatija plavuša u historiji, rođena je 1. juna 1926. godine u sirotištu bolnice u Los Anđelesu.

Prošle su 93 godine od rođenja jedne od najvećih zvijezda svih vremena.

Merilin je umrla kada je imala 36 godina, a njena iznenadna smrt ne prestaje intrigirati javnost. 

Malo ljudi zna da je ona radila u fabrici gdje su nastajali vojni avioni i dronovi.

Nije imala priliku u djetinjstvu se formalno obrazovati te je kasnije u životu postala velika ljubiteljica knjiga. BuzzFeed prenosi da je u njenoj kućnoj biblioteci bilo više od 400 knjiga.

Merilin nikad nije bila pretjerano zadovoljna tipom uloga koje dobiva pa je redovno išla na satove glume.

Svojevremeno Li Strasberg (Lee), legendarni glumac i reditelj, jednom je prilikom rekao da su mu ona i Marlon Brando bili najbolji učenici jer su jedini mogli u potpunosti ući u dubinu likova.

Malo je poznato da je Merilin često isticala važnost borbe za jednakost. 

- Ono što stvarno želim reći jest to da je svijetu stvarno potreban pravi osjećaj jedinstva. Svi - zvijezde, radnici, crnci, Židovi, Arapi. Svi smo mi braća. Molim vas, nemojte me ismijavati. Završi intervju s onim u što vjerujem - rekla je u jednom intervjuu.

Mnogi biografi slažu se da je imidž pomoću kojeg je Merilin na kraju krajeva i osvojila svijet bio najgori za nju samu - postala je njegov talac.

Najveći je mit taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala glumiti. Bila je daleko od glupe, iako nije bila formalno obrazovana, i na to je bila vrlo osjetljiva. Ali zaista je bila vrlo pametna - i vrlo jaka. Jednostavno je morala biti oboje da bi pobijedila sistem koji je vladao holivudskim studijima 50-ih.

- Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga - bila je glumica, zaboga. Tako dobra glumica da danas niko ne vjeruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu - napisala je o njoj biografkinja Sarah Čerčvel (Churchwell).

Uz taj opis neki povezuju rečenicu iz filma "Muškarci više vole plavuše", u kojem je izgovorila: "Mogu biti pametna kad želim, ali većini muškaraca se to ne sviđa."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.