SVJETSKA PREMIJERA

Pjer Žalica sa filmom „Koncentriši se, baba“ otvara SFF 2020: Drma me trema

Znam da bi Mira Banjac željela doći na premijeru, ali da li je to moguće i u uslovima epidemije pametno, ne znam, rekao Žalica

Žalica: Težak rad je iza nas. Avaz.ba

Razgovarala: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

18.7.2020

Dvadeset i šesti po redu Sarajevo Film Festival bit će održan u periodu od 14. do 21. avgusta, a svjetska premijera filma „Koncentriši se, baba“ bh. reditelja Pjera Žalice otvorit će ovogodišnji, jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja u regionu.

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac. Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine.


Idealno mjesto

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film, nakon filmova „Gori vatra“ i „Kod amidže Idriza“, kojim će biti otvoren Sarajevo Film Festival. S obzirom na to, za njega bi to trebala biti rutina, ipak u razgovoru za „Avaz“ otkrio je s kakvim osjećajem se nosi, kakva atmosfera vlada u ekipi i je li zabrinut zbog pandemije koronavirusa.

- Naravno da imam tremu. Ali, tremu doživljavam kao nešto pozitivno, kao jak znak da mi je do nečega stalo, da mi je važno. A ovo je svima nama koji smo radili na filmu užasno važno. Vjerujemo u svoj film, ali dok ne vidimo kako reaguje publika, trema drma, bez dileme – iskren je Žalica.

Kakva imate očekivanja, kakva atmosfera vlada u ekipi?

- Ono po čemu ću se sjećati ovog projekta, to je fantastična atmosfera, sve vrijeme. Sada, kada je film gotov i pripremamo se da ga pokažemo publici, atmosfera je odlična, jer je težak rad iza nas, a pred nama zadovoljstvo da film pokažemo publici, zbog koje smo ga i pravili. SFF je idealno mjesto za to.

Maska i distanca

Koliko će pandemija koronavirusa utjecati na ovogodišnji festival?

- Zbog pandemije sam veoma zabrinut i mimo festivala. Naravno da bi bilo fantastično da pandemije nema, ali to je u najvećoj mjeri u našim rukama. Trebamo se ozbiljno, odgovorno, zrelo pridržavati mjera i situacija će biti bolja. Ali, nama je lakše da se arogantno pozivamo na teorije zavjere nego da se ponašamo civilizovano i pokažemo poštovanje prema svom i životu ljudi koji nas okružuju. A to je tako jednostavno - maska, distanca i higijena.

Kakve su šanse da glumačka legenda Mira Banjac dođe na premijeru filma?

- Ne znam. To bi bilo divno, znam da bi ona to željela, ali da li je to moguće i u uslovima epidemije pametno, ne znam.

Moguća projekcija i u jezgru Baščaršije

Zbog smanjenog kapaciteta u Ljetnom kinu „Raiffeisen Open Air“, Direkcija Sarajevo Film Festivala učinit će sve da istu večer osigura više prostora za projekciju filma „Koncentriši se, baba“. Jedna od lokacija bi se po prvi put mogla naći i na prostoru općine Stari Grad, u samom jezgru Baščaršije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.