GLUMAČKI VELIKAN

Da je živ, Bora Todorović bi danas slavio 91. rođendan

Bez obzira da li ga pamtite kao Pika, Đenku ili Jakovljevića, on je sigurno glumac koji je obilježio mladost i djetinjstvo mnogim generacijama

Bora Todorović. Arhiv

Piše: L. M.

5.11.2020

Na današnji dan, prije 91 godinu, rođen je jedan od velikana jugoslavenskog glumišta, Bora Todorović.

Bez obzira da li ga pamtite kao Pika, Đenku ili Jakovljevića, Bora Todorović je sigurno glumac koji je obilježio mladost i djetinjstvo mnogim generacijama, a njegove replike se i dalje sa istim žarom citiraju. Tokom karijere duge skoro šest decenija, igrao je u više od stotinu filmova, tv serija i pozorišnih predstava, a dobitnik je najznačajnijih glumačkih nagrada: Nagrade "Pavle Vuisić" i "Dobričin prsten". Karakterizira ga ozbiljni izraz lica koji je imao čak i kad je nastupao u komedijama.


Bora Todorović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Bora Todorović s prvom suprugom imao je sina, Srđana Todorovića koji je pošao očevim stopama i danas je poznati glumac. Kćer Dana iz drugog braka također je glumica.

Preminuo je poslje komplikacija uzrokovanih moždanim udarom, nakon rutinske operacije slijepog creva. U jednom od posljednjih intervjua koji je dao, rekao je: "Živeo sam i živim jedan lep i pun život, uspešan na sceni, a i privatno".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.